Bulgaristan’da Türklere asimilasyonla doğuşuna tanıklık ettiğimiz Bal-Göç Bal-Göç’ün 32. yılında kongre sloganı: Sevdamız bitmedi!

BAL GÖÇ GENEL BAŞKANI PROF. DR. YÜKSEL ÖZKAN
BAL GÖÇ GENEL BAŞKANI PROF. DR. YÜKSEL ÖZKAN
BAL-GÖÇ GENEL BAŞKANI PROF. DR. YÜKSEL ÖZKAN

1984 yılı sonbaharıydı… O dönem rahmetli Mümin Gençoğlu’nun sahibi olduğu Hakimiyet Gazetesi’nde köşe yazıp Şehir Haberleri’ni yönetiyorduk.
Bir akşamüstü Setbaşı’ndan gazeteye dönerken, kapalı olmasına karşın Valilik kapısından başlayıp otobüs duraklarına uzayan kadınlı-erkekli kuyruk gördük. Üstelik kuyruktaki yaşlılar ağlıyordu.
Sorunca, “Bulgaristan’da kalan yakınlarının adlarının zorla değiştirildiğini, baskının önlenmesi için Vali’ye dilekçe vereceklerini” söylediler.
Bunun üzerine…
Şimdilerde meslek yaşamını İstanbul’da sürdüren Ahmet Utlu arkadaşımızı görevlendirdik. Ahmet’in yaptığı haberle Türkiye’ye, hatta dünyaya ilk kez Bulgaristan’daki Türklere asimilasyon ve baskıyı duyurduk.
O süreç…
Bursa’da yaşayan Bulgaristan göçmeni Türklerin doğal lideri Mümin Gençoğlu’nun kendini ve tüm varlığını ortaya koyarak mücadele başlatmasını getirdi. 17 Ocak 1985 günü de Bal-Göç resmen kuruldu.
Süreci çok yakından izlemiş bir gazeteci olarak Bal-Göç’le aramızda duygusal bir bağ hissederiz.
Prof. Dr. Emin Balkan’dan sonra Bal-Göç Genel Başkanlığı’nı devralan ve 2 dönemdir görevde olan Prof. Dr. Yüksel Özkan üçüncü dönem adayı olduğu kongrenin davetiyesini getirdiğinde anılar gözümüzde canlandı.
24 Aralık Pazar günü saat 13.00’te Yıldırım Belediyesi Yunus Emre Spor Kompleksi’nde yapılacak kongrede yeniden adaylığını şöyle açıkladı:
“Şubelerimizle ‘tamam mı, devam mı’ diye konuştuk. Arkadaşlar ‘Daha yapacak işlerimiz var’ deyince aday olduk.”
Şunu da ekledi:
“Kongredeki sloganımız da bu toplantıdan çıktı: Sevdamız bitmedi, daha yapacaklarımız var.”