Büyükşehir ilke ve hedefini belirledi düzen: Artık parsel bazında değil, bölgesel planlamayla kentsel dönüşüm olacak

5 yıllık yoğun bir uğraşının ardından, zemini çok kötü olan Gemlik’in riskli bölgelerinin daha sağlam bir bölgeye taşınmasının yolu OHAL Kararnamesi ile açılınca gözler yeniden kentsel dönüşüme çevrildi.
Çünkü…
Bursa’nın da acil dönüşmesi gereken bölgeleri var.
Ne var ki…
Merkez ilçelerdeki kentsel dönüşümlerin çöküntü bölgeleri yerine kent vitrini oluşturacak yerlerde ya da ranta göre yapıldığı yolunda itirazları da izliyoruz.
Özellikle de…
Nilüfer’de daha 15-20 yıllık binaların yıkılıp yerlerine daha büyük siteler yapılması eleştiriliyor, ama bu bölgedeki yeni kabul edilen binaların ne kadar çürük olduklarını da geçtiğimiz hafta Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş açıkladı.
Uygulamaya…
Yani kentsel dönüşüm projelerine Aktaş’ın bakışı da farklı. Diyor ki:
“Hem müteahhit, hem yer sahibi, hem şehir kazanacak. Herkesin kazandığı bir maç olmaz. Birileri kazanıyorsa, birilerinin de kaybetmesi gerekir.”
Bununla birlikte…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine görev verirken yaptığı uyarı doğrultusunda yüksek yapılara sıcak bakmıyor.
Bunu da…
“Yüksek katlı binalar kentlerde elbette olacak, ama Bursa’yı dikey değil yatay büyütmemiz gerekiyor” diyerek açıkladı.
Yatay büyüme yönünü de gösterdi:
“Tek çıkış yolu Bursa’yı Batı’ya doğru yatay büyütmek. Başka yer yok.”
Bu noktada…
Batı’ya doğru yatay büyüyecek Bursa’nın çok geniş alanlara ihtiyacı olacağını, şimdiden köylerde dere-bayır arazi toplandığını ifade edip, “Bursa Susurluk sınırına kadar gidebilir” düşüncesini anımsattık.
Buna karşın…
“Başka çare olmadığını, ama büyümenin sıkı denetim altında tutulacağını” dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, aslında tartışmaların merkezini oluşturan soruna şöyle parmak bastı:
“Kentsel dönüşüm ada bazlı ve bölgesel planlamalarla olmalı. Yoksa 400 metrekarelik, 1000 metrekarelik parçalarla bir yere varamayız.”
Anlaşılan o ki…
Yeni dönemin kentsel dönüşüm rehberi bu şekilde, yani bölgesel planlama esaslı olacak.