Engeller adım adım aşıldı… Gemlik’i kurtaracak OHAL kararnamesinin 5 yıllık öyküsü

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz yıllardır her fırsatta ilçede zeminini anlatırken “jöle gibi” ve “çamur” tanımlamaları yapıyordu.
Gerçekten de…
İznik Gölü’Marmara Denizi’nden koparan jeolojik etkilerin oluşturduğu zemin, bir zamanlar deniz olan bu bölgedeki yapıların en büyük kâbusu.
Gelin görün ki…
1999’daki Körfez Depremi’ne kadar Gemlik’in bu özel durumu pek ciddiye alınmadı. Deprem sonrası, dönemin Bursa Valisi olan Orhan Taşanlar’ın bastırmasıyla Gemlik’te imar sınırlaması yapıldı ve binalara kat sınırlaması geldi.
Fakat…
Depremin acısı ve heyecanı soğuyunca mağduriyeti önlemek adına yüksek yapılaşma yeniden başladı.
Ta ki…
Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ın hazırladığı taslağı AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın 2012 yılında Ankara gündemine taşıyıncaya kadar.
O süreçte…
Tam 3 kez değişik kanunlara madde eklenerek sorunun çözümü için adım atıldı, ama her seferinde zeytinlik ve orman alanı sorunuyla karşılaşıldı.
Hatta…
Afyon’daki bir AK Parti Kampı sırasında Aydın’a, o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterdiği “Diğer partilerle uzlaşma sağlayıp bu konuyu öyle getirin” formülünü bu sütunlardan duyurduk.
Sonrasında…
Gemlik’teki tüm siyasi partilerin ilçe başkanlarının Ankara’ya davet edildiğini, Meclis’teki tüm Grup Başkanvekilleri’ne ziyarette Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ın sunumlar yaptığını yine bu sütunlardan aktardık.
İşte…
Tüm bu ziyaretlerde yapılan konuşmalar belli bir aşamaya geldi ve pazar sabahı yayınlanan OHAL Kararnamesi’nde Gemlik’e müjde çıktı.
Bu durumda…
Kumla Yolu üzerinde Manastır ile Cihatlı arasında kalan bölge ormanlık araziden çıkarıldı ve buraya yeni Gemlik’in kurulmasının önü açıldı.
Kararı…
Başından beri Bursa Milletvekili İsmail Aydın adım adım Ankara’da takip etti. Bakanlar Kurulu’ndaki çabasıyla da Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu çıkmasını sağladı.
Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz umudunu hiç yitirmediği için zaten bölgenin planlarını hazırlamış, hatta belediye olarak Cihatlı’da 1.400 konutluk toplu konut uygulamasına başlamıştı.
Onun için…
Bundan sonraki adımların daha hızlı atılacağına inanıyoruz.