Gerginlikten 1 hafta önce Kudüs’te olan Zekeriya Birkan gördüklerini anlattı: Kudüs ve Mescid-i Aksa bizden koparılan topraklar

AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ ZEKERİYA BİRKAN
AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ ZEKERİYA BİRKAN
AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ ZEKERİYA BİRKAN

Fitili… Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ateşledi. İçerde sıkıştığı bir süreçte Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını, Büyükelçiliği Kudüs’e taşıma talimatı verdiğini açıkladı.
Bu sözlerle…
Ortadoğu’da yeni bir kriz başlarken, dünyanın gözü de bölgeye çevrildi.
Gelişmeleri…
Dahası, Türkiye’nin yaptığı “Kudüs kırmızı çizgimiz” açıklamasını AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan’la konuştuk.
Aynı zamanda TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi olan Birkan cuma akşamı Olay TV’deki Her Açıdan programında söze sıcak bir anısıyla başladı:
“Benim için tevafuk oldu, geçen hafta Kudüs’teydim ve cuma namazını Mescid-i Aksa’da kıldım.”
Bu konuya Türkiye’nin neden müdahil olduğunu anlattı:
“Kudüs ve Mescid-i Aksa bazılarının zannettiği gibi sedece Filistinlilerin ya da Arapların değil. Buraları Mekke ve Medine gibi, hatta İstanbul’daki Sultanahmet ve Ankara’daki Hacıbayram kadar bize yakın.”
Şunu vurguladı:
“Ne yazık ki uzun yıllar buralardan uzak tutulduk. Bize Filistin’in sorunu gibi anlatıldı.”
Sonra da…
Kudüs’ün neden kırmızı çizgimiz olduğunu anlattı:
“Bu topraklar asırlarca bizim toprağımız oldu. Kudüs ve Mescid-i Aksa bizden koparılan topraklar. Kaldı ki, Kudüs yalnızca Müslümanların ilk kıblesi değil, Hıristiyanların ve Yahudilerin de kutsal şehri.”
Şunu söyledi:
“Bizim eleştirdiğimiz Yahudiler değil, Siyonistler. Bu bir ideoloji. Kendi dininden ve ırkından olmayanı köle gören Siyonizmin sonuçları bunlar.”
Ardından…
İspanya’da katledilen Yahudileri 1492 yılında İkinci Beyazıt zamanında Osmanlı’nın gemilerle getirip Kudüs’te Ağlama Duvarı’nın olduğu bölgeye yerleştirdiğini anımsatıp ekledi:
“Havaalanında 1907-2017 afişleri gördüm. 120. yılında Siyonistler Kudüs ve Mescid-i Aksa işgaliyle dünyada işgali sürdürüyor.”
Gördüğü şu:
“Filistin’i dev utanç duvarlarıyla çeviriyorlar. Filistinli köyünden çıkmak için tellerden ya da İsrail askerlerinden geçmek zorunda. Mescid-i Aksa kapısında silahlı askerler nöbet tutuyor.”
Sözü Trump’a getirdi:
“Hem barış görüşmeleri diyeceksin, iki devletli çözümü savunacaksın, bilinçli şekilde de Kudüs’ü ve Mescid-i Aksa’yı işgal edeceksin. Bunun sonu adım adım kitaplarda okuduğumuz ‘vaat edilmiş topraklara’ ilerliyor.”