Araştırmacı sokağa çıktı 2019 fotoğrafını bugünden görmek istedi, işte sonuç: Erdoğan’ın rakibi yok, ama kararsızlar hala 2. parti!

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN 1
CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN 1

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN
Bu sütunların okurları artık alıştılar… İstanbul merkezli ADA Araştırma her ay halkın nabzını tutmak için sahaya çıkıyor ve gündem araştırması yapıyor.
Biz de…
ADA Araştırma Yöneticisi Ayhan Adıgüzel’in yaptığı değerlendirmeleri yine düzenli olarak aktarıyoruz.
İç siyaset gündeminin dışa bağlı geliştiği bir süreçte, hatta dış görünümlü iç politika konularının gündemi oluşturduğu süreçte ADA Araştırma bir yandan da 2019 seçiminin fotoğrafını bugünden görmeye çalışıyor.
Nitekim…
O fotoğrafa bugünden bakıldığında iki aşamalı bir tablo görülüyor.
Birinci aşamada…
Alışılmış seçimlerden farklı özellikte ve yeni yönetim sistemi başlangıcı olacak seçimin ilgi odağı doğal olarak cumhurbaşkanı seçimi oluyor.
Bu noktada…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aday olacağı biliniyor. İYİ Parti lideri Meral Akşener de aday olacağını açıkladı. Diğer adaylar ise belli değil.
Araştırma yapıldığında…
MHP lideri Devlet Bahçeli henüz Erdoğan’ı destekleyeceklerini ve milletvekili seçiminde de AK Parti ile ittifak yapmak istediklerini açıklamamıştı.
Böyle bir süreçte…
Adıgüzel ve ekibi bugünkü siyasi parti liderlerinin cumhurbaşkanı adayı olacaklarını varsayarak seçmene “Kime oy vereceksiniz?” diye sormuş.
Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ortaya çıkan tablo:
Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52.3, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 17.9, Meral Akşener yüzde 11.9, Selahattin Demirtaş yüzde 10, Devlet Bahçeli yüzde 5.6.
Bu fotoğraf iki sonuç veriyor:
Bir…
2019’daki cumhurbaşkanlığı seçimi bu adaylarla ikinci tura kalmaz.
İki…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın favorisi olduğu seçimi kazanacağı bugünden görülüyor. Üstelik, Erdoğan’ın yüzde 52.3 oyuna, Bahçeli’ye oy vereceğini söyleyen yüzde 5.6’lık kesimden de katkı geleceği belli.
Yanı sıra…
ADA Araştırma’nın 2017 Aralık ayı gündem araştırmasında “Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna verilen cevaplar siyaset adına düşündürücü bir tablo ortaya koyuyor.
O tablo…
Kararsızlar dağıtılmadan önce şöyle oluşuyor:
AK Parti yüzde 35.3, Kararsızlar yüzde 23.5, CHP yüzde 18.7, İYİ Parti yüzde 8.8, MHP yüzde 6.8, HDP yüzde 6.3, Diğerleri yüzde 0.5, Oy Kullanmam yüzde 0.1.
Görüldüğü gibi…
Kararsız seçmen Türkiye’nin ikinci büyük siyasi partisi gözeliğini koruyor.
Ancak kararsızlar dağıtıldıktan sonra şu tablo ortaya çıkıyor:
AK Parti yüzde 46.2, CHP yüzde 24.5, İYİ Parti yüzde 11.5, MHP yüzde 8.9, HDP yüzde 8.3.
Kısacası…
2019’un fotoğrafı bugünden böyle gözüküyor.