Beklenen haber Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’ndan geldi: Hızlı trende üstyapı ve elektronik ihalesi bu ay sonu, artık rayları göreceğiz

Cumartesi günü… Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun heyecanla “Bursa’da güzel şeyler olacak” dediğini bu sütunlardan duyurduk.
Bu cümle hızla slogana dönüştü.
Nitekim…
Siyasi gündemi yoğun Ankara gününün akşamında, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu hiç de yorgun olmayan sesiyle heyecanını tekrarladı:
“Hani ‘Bursa’da güzel şeyler olacak’ demiştik ya, işte o adımları atıyoruz.”
Sonra da…
23 Aralık 2012 günü Geçit/Balat’ta temeli atılan hızlı tren projesiyle ilgili Bursa’nın 5 yıldır beklediği gelişmeleri açıkladı.
Önce projeyi anımsattı:
“Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattına bağlantılı 108 kilometrelik Bursa-Yenişehir-Osmaneli arasında saatte 200 kilometre hıza uygun çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hızlı tren projesi iki aşamada yapılıyor.”
Birinci aşamada son durum şu:
“Bursa-Yenişehir arasındaki 56 kilometrelik hattın 16.5 kilometresi tünel ve 6.2 kilometresi viyadük. Tünellerin 6.8 kilometresi yapılarak yüzde 41’i tamamlandı. Viyadüklerin de 1 kilometresi, yani yüzde 16’sı bitti.”
5 yıldır süren projeyle ilgili somut rakamları ilk kez açıklayan Başbakan
Yardımcısı
Çavuşoğlu şunu da ekledi:
“Kalan güzergâhta kazı, dolgu ve küçük sanat yapısı imalatları devam ediyor. Altyapı yapımının genelinde yüzde 30 fiziki ilerleme sağlandı.”
Bir bilgi daha verdi:
“Yenişehir geçişinde güzergah değişikliği nedeniyle yapılan proje değişikliği de tamamlandı.”
İkinci aşamada da önemli gelişmeler var:
“Projenin ikinci kesimini oluşturan 41 kilometrelik Yenişehir-Osmaneli arasının proje hazırlama çalışmaları bitti.”
Gelinen nokta şu:
“Yenişehir-Osmaneli arasındaki 41 kilometrelik kesimin altyapı ihalesiyle Bursa-Yenişehir-Osmaneli olarak 108 kilometrelik hattın tamamının üstyapı ve elektromanyetik ihalesi hazırlıkları devam ediyor.”
İhale tarihini de açıkladı:
“İki ihaleye de 2018 Ocak ayı sonunda, yani bu ay sonu çıkılacak.”
Bu durumda…
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun açıklamaları şu anlama geliyor:
5 yıl önce başlayan hızlı tren projesinde altyapı çalışmaları ardından, ikinci aşama olan üstyapı ve elektronik sistemler aşamasına geçiliyor.
Yani…
Ay sonunda yapılması planlanan ihaleyle hızlı trenin raylarının döşenmesi ve elektronik sistemlerin kurulması aşaması da başlayacak ve beklediğimiz trenin raylarını görebileceğiz.
Bu da…
Projenin en kritik adımı olacak.