Deneyimli siyasetçi Faruk Çelik’ten Bursa’nın geleceği için çarpıcı analiz: İstanbul’a yapılan yatırımların aynısı yapılmazsa Bursa elden gider

Zaman akıp gidiyor… 2004 yerel seçiminin hemen ardından, dönemin güçlü AK Parti Grup Başkanvekili olarak Faruk Çelik’in Bursa’ya iki kritik önerisini 12 Aralık 2017 günü bu sütunlardan anımsattık:
Biri…
Çekirge’den başlayıp Uludağ yamaçlarındaki Alacahırka, Maksem, Teferrüç, Kaplıkaya,’dan geçip Otosansit’e ulaşacak Güney Çevre Yolu’ydu.
İkincisi de…
Yıldırım’daki büyük yerleşim adalarını rahatlatmak üzere Tayyareci Mehmet Ali Caddesi ile Ankara Yolu arasına dikey caddeler açılmasıydı.
Cuma gecesi…
Saatler gece yarısına yaklaşırken, Ördekli Kültür Merkezi’ndeki sohbette gözlemlerini ve Bursa üzerine düşüncelerini paylaşan Faruk Çelik iki öneriyi de anımsattı.
Sonra da şunu ekledi:
“Hatırlayın… 2005 yılında Çevre Yolu olmadığı için, Bursa trafiğine nefes aldırmak amacıyla kamyonları ve tırları şehir girişlerinde bekletip gece yarısı geçmelerine izin veriyorduk.”
Ardından…
Çevre Yolu için kaynak bulmak amacıyla Bakanlarla yaptığı dişe diş mücadeleyi anlatıp, “Çevre Yolu kent trafiğini rahatlattı, ama bugün başka bir noktaya geldik” dedi ve şunu söyledi:
“Osmangazi Köprüsü ve otoyol Bursa’yı resmen İstanbul’un mahallesi haline getirdi. Yıldırım’dan Nilüfer’e gidilebilen sürede artık İstanbul’dan Bursa’ya geliniyor.”
Şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bursa artık bu duruma göre hesabını ve planını yapmalı. Fakat sorunun çözümünü daha geniş düşünmek gerekiyor. Çünkü, sadece Bursa’nın alacağı tedbirler ve yapacağı planlamalar yetmez.”
Sorunun kaynağını da söyledi:
“İstanbul’a yapılan her köprü, denizin altından yapılan tünel ulaşımı kolaylaştırıyor, ama Bursa’daki sorunları da büyütüp patlatıyor.”
Şunu vurguladı:
“Bursa bugün, İstanbul’a entegre olmanın sıkıntılarını yaşıyor.”
Gördüğü şu:
“Otoyol başlarken; Bursa’nın Türkiye’nin 3. büyük kenti olacağını, planların buna göre yapılması gerektiğini söylemiştim. Hâlâ fırsat var.”
Tam bu noktada merkezi yönetime de seslendi:
“İstanbul elbette yapılan her şeyi hak ediyor, fakat İstanbul’a yapılan yatırımların aynısı Bursa’ya yapılmazsa Bursa elden gider. Onun için, İstanbul’a yapılan her yatırımın aynısı Bursa’ya da yapılmalı.”