Ekrem Hayri Peker Yeşil Türbe ve Semerkant’taki Timur’un türbesi kapılarının birbirine benzediklerini fark etti, araştırınca büyük sırrı ortaya çıkardı

YEŞİL TÜRBE VE TİMUR TÜRBESİ KAPILARI
YEŞİL TÜRBE VE TİMUR TÜRBESİ KAPILARI

YEŞİL TÜRBE VE TİMUR TÜRBESİ KAPILARI
Ekrem Hayri Peker kendini Bursa ve tarih araştırmalarına adayan bir dostumuz. 5’i mesleği tekstil, 4’ü tarih araştırmaları olmak üzere 9 kitabı yayınlandı. Bursa’nın geçmişine ışık tutan araştırmalarıyla da kent kültürünü ortaya çıkarıyor.
Sohbet ederken çok çarpıcı bir anısını anlattı.
“Türk tarihinde çok özel bir yeri olan Özbekistan’daki Semerkant’ta Emir Timur’un türbesine gitmiştim. Türbenin kapısını görünce çok şaşırdım ve ‘Ben bu kapıyı biliyorum’ dedim.”
Şunu vurguladı:
“Timur’un türbesinin kapısı, bizim Yeşil Türbe kapısının aynısıydı.”
Yaptığı araştırmayı da paylaştı:
“Ankara Savaşı’nda Yıldırım Bayezid’i yenen Timur çok sevdiği Semerkant’a dönerken, bazı usta ve sanatkarlarla birlikte Çekirge alt meydandaki camiye adını veren ve Bursa Şehrengizi’ni yazan Lamii Çelebi’nin dedesi Ali bin İlyas’ı da götürüyor.”
Şöyle devam etti:
“Timur ölünce Ali bin İlyas türbesinin yapımında çalışıyor ve oradaki ustalardan çini sanatını öğreniyor. Daha sonra Anadolu’ya dönüyor ve Yıldırım Bayezid’in oğlu Çelebi Mehmet’in türbesi olan Yeşil Türbe’nin yapımında öğrendiklerini uyguluyor.”
Şunu da ekledi:
“Kapılar o nedenle aynı… Yeşil Türbe’nin kubbesi de Semerkant’taki Timur Türbesi gibi firuze çinilerle kaplanıyor.”