Meyve bahçelerini geçemeyen Gemlik treninde sürpriz gelişme: 7 köy muhtarı dilekçe verdi, TCDD güzergahı incelemeye aldı

GEMLİK YÜK TRENİ PROJESİ
GEMLİK YÜK TRENİ PROJESİ

Projenin ön hazırlıkları yapılmış, arazi ölçümleri tamamlanmıştı. Bu çalışmayla trenin geçmesi için kamulaştırılacak araziler de belirlenmişti.
Hatta…
Gemlik treniyle ilgili kamulaştırılacak arazilerin sahiplerinin uzlaşmaya davet edileceğini Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun açıklaması olarak 5 Ocak günü bu sütunlardan duyurduk.
İşte…
Kamulaştırma için uzlaşmaya çağrılan arazi sahipleri görüşmeye gittiklerinde büyük bir sürprizle karşılaştılar.
Çünkü…
Gelen yetkililer, “TCDD Genel Müdürlüğü tren hattı güzergâhını yeniden incelemeye aldı. Yeni alternatif güzergâhlar için toplantı yapılacak” dediler ve uzlaşma görüşmesi yapmadılar.
Konuyu araştırınca…
Hızlı tren hattından Ahmetbey’de ayrıldıktan sonra Dereçavuş’tan ilerleyip Gündoğdu’nun altından tünelle geçerek Gemlik Körfezi’ne inmesi planlanan Gemlik treni güzergâhındaki 7 köy muhtarının TCDD Genel Müdürlüğü’ne dilekçe verdiklerini öğrendik.
Dilekçede…
Engürücük Muhtarı Mustafa Bilgiç, Gençali Muhtarı Mürüvet Günay, Aksungur Muhtarı Recep İlhan, Ahmetbey Muhtarı Ahmet Doğan, Gündoğdu Muhtarı Erkan Kötökli, Nilüferköy Muhtarı Burhan Mandacı ve Dereçavuş Muhtarı Hakan Ekim’in imzaları var.
Muhtarlar…
“Engürücük-Gençali-Ahmetbey-Aksungur-Dereçavuş hattı köylerimizden geçiyor. Kurumunuzca hazırlanan 6 alternatif proje olduğunu biliyoruz” diye başlayan dilekçede TCDD’ye önemli uyarılar yapıp şunu anımsatıyorlar:
“1. sınıf tarım arazilerine sahip köylerimizde ünü dünyaya yayılmış olan ihraç ürünü Deveci ve Santa Maria armutlarıyla Siyah İncir bahçeleri var. Vatandaşın geçim kaynağı da bu ürünlerden elde ettiği gelir.”
Sonra da güzergâhtaki her köy için ayrı ayrı değerlendirmelere yer veriliyor.
Örneğin…
Ahmetbey Köyü’nde tren mahalle içinden geçeceği için yerleşim alanları ve meyve bahçelerinin zarar göreceği anlatılıyor.
Aynı şekilde…
Dereçavuş, Aksungur, Gündoğdu, Gençali, Engürücük’te çok değerli meyve ve zeytin bahçeleri olduğu, 700 yıllık köylerin zarar göreceği anlatılıyor.
Görünen o ki…
Gemlik treni güzergâhında bulunan 7 köy muhtarının dilekçelerindeki uyarıları TCDD kayda değer bulmuş ve hat güzergahını yeniden çalışma kararı almış.
Bu da…
Köylülerde meyve ağaçlarına takılan Gemlik treni güzergâhının değişeceği umuduna yol açmış. Gelinen aşamayı önemli kılan da bu.