Bursa’nın sorunlarına Vali İzzettin Küçük yaklaşımı: Çözümün parçası olacağız, sorunun parçası olmayacağız, işimizi düzgün yapacağız

BURSA VALİSİ İZZETTİN KÜÇÜK 1
BURSA VALİSİ İZZETTİN KÜÇÜK 1
BURSA VALİSİ İZZETTİN KÜÇÜK

Şu bir gerçek ki… Toplumun genel huzuru kent yaşamındaki mutluluk üzerine kurulu. Fakat, kent yaşamının, özellikle de metropol kent yaşamının güzelliği kadar insanı etkileyen olumsuzlukları da var.
Üstelik…
Bunları çözmek yalnızca yerel yönetimlerin yaptıkları ya da yapamadıklarıyla ilgili değil. İşim içinde toplumsal boyut nedeniyle sosyoloji zaten vardı, şimdi birey anlayışıyla felsefe de kent yaşamı kavramları arasına girdi.
Çünkü…
Sorunlar boyut değiştirdiği için çözüm ve çözüm arayışlarında da değişim oldu.
İşte…
Cuma akşamı Olay Televizyonu’ndaki Her Açıdan programında konuk ettiğimiz Bursa Valisi İzzettin Küçük, ortaya çıkan kent ve yaşam kavramına farklı bakabilen, sorun ve çözümünde farklı düşünebilen bir yönetici.
İlkesi şu:
“Bir İngiliz sözü, ‘Planlamayı başaramıyorsanız, başarısızlığı planlıyorsunuz’ der. Bursa’nın sorunlarının çözümüne önce bu açıdan bakmak lazım.”
Şunu önemsiyor:
“30-40 yıl öncesinden öngörememe ve plansızlık vizyonsuzluktur. Onun için vizyon çok önemli. Vizyon, en az maliyetle çözmektir. İş işten geçtikten sonra çözmeye kalkınca maliyeti bin kat artıyor.”
Yaklaşımı şu:
“Vatandaşı rahatlatmalıyız. Kalkıp da ’30 yıl öncesini birikimi, ben ne yapabilirim?’ dersem olmaz. Belediye Başkanı da ‘Benden öncekilerin sorunu’ diyemez.”
Bakışı şu:
“Dünyanın en büyük filozoflarından biri olan Karl Raimund Popper çok bilinen Açık Toplum ve Düşmanları adlı kitabında ‘Hayat sorun çözmektir, şikayet etmek değil’ der. “
Şu noktada kararlı:
“Çözümün parçası olacağız, sorunun parçası olmayacağız. Benim ilkem bu. Şikayet etmeyeceğiz, topu taca atmayacağız. İşimizi düzgün yapacağız.”
Bu ölçülerde…
Bursa’nın yakın geleceğini nasıl gördüğünü da açıkladı:
“Bursa bugüne kadar fabrikaların ihtiyacı nedeniyle her yerden kas göçü aldı. Fakat artık katma değeri yüksek ürünler üretilmeye başlandı.  O nedenle Bursa artık Türkiye’den ve dünyadan beyin göçü alacak.”
Şunu da ekledi:
“Bu bir değişimdir. Onun için gelecek daha güzel ve daha müreffeh olacak. Bizler de şehrimizi hep beraber koruyacağız.”