Kadın çiftçilerden sonra kadın girişimciler harekete geçti, kırsal kadını bilinçlendi… Kırsalda kalkınmayı da kadınlar sırtladı

AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ EMİNE YAVUZ GÖZGEÇ
AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ EMİNE YAVUZ GÖZGEÇ
AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ EMİNE YAVUZ GÖZGEÇ

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç aynı zamanda, kısa adı KEFEK olan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesindeki Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi ve Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Alt Komisyonu Başkanı olarak görev yapıyor.
Komisyon…
Öncelikle kırsalda kadına yönelik eğitimden farkındalık oluşturmaya, üretici desteklerinden bilinçlendirmeye geniş alanda çok ciddi çalışmalar yapıyor.
Bir yandan da, kamu kurumları ve bürokrasinin faaliyetlerini koordine ediyor.
Nitekim…
Kırsalda Kadın Alt Komisyonu Başkanı olarak Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç şu noktanın üzerinde durdu:
“Ülkemizi nüfusunun üçte biri kırsal alanda yaşıyor ve bunun yüzde 50’den fazlasını kadınlar oluşturuyor. Yani kırsalda fiilen işi kadınlar yapıyor.”
Hedef şu:
“Kırsalda yaşayan kadınların güçlerini ortaya çıkarmak için çalışıyoruz.”
Şuna dikkat çekti:
“Kadın tarlaya gidip bedensel çalışıyor, aileye bakıyor. Fakat bunlar kayıt dışı oluyor, çünkü görünür değil.”
Ardından…
Kırsalda kadına yönelik kamu kurumlarının yaptıklarının bazılarını milletvekili olarak Komisyon çalışmaları sırasında öğrendiğini vurgularken “Demek ki daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var” dedi ve ekledi:
“Her şeyden önce var olan desteklerden kırsaldaki kadını haberdar etme gibi bir yükümlülüğümüz var.”
Atılan adımları sıraladı:
“Tarım Bakanlığı’nın çok güzel çalışması var. İŞKUR ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’yla birlikte kadın çiftçilere bulundukları yerde eğitimler veriyor, onları bir araya getiriyor.”
Eğitimlerde…
Çiftçilik yanında kadın hakları, çocuk bakımı, sağlık, iletişim ile birlikte proje yazmayı da öğrettiklerini söyledi.
Bu noktada…
2002’de 9 kadının kurduğu ve Türkiye’nin ilk köy kadınları derneği olan Saitabat Köy Kadınları Derneği’nin 113 üyeye ulaşıp  2 katlı bir kahvaltı evi işlettiğini, 65 köy kadın derneği kurulmasına öncülük ettiğini ve 22 dernekle de Türkiye’nin ilk köy kadınları dernekleri federasyonunu oluşturduğunu anımsattı. Kayseri ve Batman’dan örnekler verdikten sonra da şunu söyledi:
“Kırsaldaki kadın desteklenirse gücünü ortaya çıkarıyor. Üstelik yalnızca çiftçilik olarak düşünmeyelim, ekoturizm ve kırsal turizmi var, farklı alanlar da var.”
Mesajı şu:
“Bütün bunlar köye dönüşü de sağlıyor ve kırsal yeniden canlanıyor.”