Merinos’taki ramazan geceleriyle hemşeri dernekleri etkinlikleri Kültürpark’a gidiyor… Lunapark yanına dev etkinlik çadırı!

Geçen zaman çok uzun değil… 80’li yılların ortalarına kadar Bursa kadar çevre illerin de ilgisini çeken ve aynı tarihte başlayan iki büyük etkinlik vardı.
Biri…
Uluslararası Bursa Festivali adıyla düzenlenen ve yabancı ülkelerin folklor gruplarının gösteriler yaptığı festivaldi. İlk yıllar Atatürk Stadı’nda yapılan, sonra Kültürpark’a alınan festival için bugünkü Açık Hava Tiyatrosu’nun olduğu yerin zemin eğimi doğal sahne gibiydi.
Festivalle birlikte…
Büyük bölümü gölün çevresine yerleştirilen ve pavyon adı verilen küçük yapılarda ürün sergilenen Bursa Milli Fuarı açılırdı.
Bu iki etkinliği Bursalılar aylarca beklerdi. Daha çok makine ve sanayi ürünleri sergilenen fuara Bursa dışından gelenler festivali ve o yılların eğlence anlayışı olan gazinolardaki ünlü sanatçıları izlerlerdi.
Değişim…
Festival konseptiyle başladı, fuarla devam etti. İzmir’le birlikte Türkiye’nin iki büyük fuarından biri olan Bursa Milli Fuarı’nın yerine gıda gibi, tekstil gibi günlük alışverişlerin de yapılabildiği alışveriş fuarları açıldı.
Bursa’nın fuarları da yeni konseptiyle BUTTİM’de canlandı.
Ne var ki…
Kentin alıştığı iki büyük etkinlik değişince Kültürpark sessizleşti. Bugün çay bahçeleri ve lokantalar olmasa, kentin merkezindeki akciğer ve oksijen deposu gibi olan, Türkiye’nin en güzel Kültürpark’ı boynu bükük kalacak.
Şimdilerde…
Merinos’un panayır görüntüsünden kurtarılıp kongre merkezi ve özel fuar organizasyonları olarak kullanılması yönünde atılan adımlar, Kültürpark’ın da canlandırılması düşüncesine dönüştü.
Gelişmeyi…
Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nin yöneticiliğini üstlenen Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni’den öğrendik:
“Merinos’ta hemşeri derneklerinin düzenledikleri etkinlikleri Kültürpark’a alıyoruz. Lunaparkın yanındaki konser alanına kurulacak büyük bir çadırı bu etkinliklere ayıracağız.”
Bu noktada…
Yanında kongre olan fuarları tercih edeceklerini ifade ettikten sonra, Bursa’nın ilk fuar şirketi Network’ün düzenleyeceği 9 fuarla birlikte bu yıl Merinos’taki fuar sayısının 15’e ulaşacağını söyledi.
Şu bilgiyi de verdi:
“Ramazan aylarında Merinos açık alanında yaptığımız etkinlik ve fuarları da Kültürpark’a alıyoruz. Böylece Kültürpark eski canlılığına kavuşacak.”