Ankara erken seçimin şifrelerini çözdü: AK Parti kurultayı sonbahara kalırsa her an, haziranda olursa ekim-kasım seçim var

AK PARTİ GENEL MERKEZİ
AK PARTİ GENEL MERKEZİ

NTV ekranında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal’ı dinliyorduk. Röportajı yapan Özgür Akbaş sözü erken kurultay ve erken seçime getirip “Ne zaman?” diye sorunca şu cevabı verdi:
“İstanbul il kongresi 6 Mayıs’ta, 16 Mayıs’ta da ramazan başlıyor. Doğal olarak Ramazan Bayramı’ndan sonraki bir tarihte biz büyük kongremizi gerçekleştireceğiz. Muhtemelen haziran sonu olacak.”
Görünen o ki…
Ankara’da bugün için yeni bir durum söz konusu.
Aslında…
Gelişme çok da yeni değil, Yılın ilk sabahı Ankara’daki kulağı delik dostla yaptığımız sohbeti 2 Ocak 2018 günü okuyanlar yeni planlamayı Türkiye’de ilk öğrenenler oldular:
“Halen ilçe ve il kongreleri devam ediyor. Bu sürecin nisan ayına kadar tamamlanması planlandı. Ancak, bazı yasaların çıkması ve 2019’daki seçim hazırlıkları için zaman kazanılması gerekiyor.”
Beklentileri şu:
“Ankara’daki havaya göre AK Parti kurultayını ramazan ayından önce yapmak istiyor. Eğer yetişmezse bayramdan hemen sonra olabilir.”
Şunu da biz ekledik:
Mayıs ayı başında kurultay toplanması yüksek olasılık görülüyor. Ramazan öncesine kurultay yetişmezse de, haziran ortası için tahmin yapılıyor.
O süreçte…
İl kongrelerinin nisanda tamamlanması hedefleniyordu, ama İstanbul ilçeleri aksadı. O nedenle de bugünkü duruma gelindi.
Peki…
Ankara’da bugün durum ne? AK Parti kurultayının erkene çekileceğini söyleyen ilk kişi olan dostumuza “Ankara’da neler oluyor?” diye sorduk.
Önce…
Gelişmeyi teyit edip “Kurultayın mayısa çekileceğini ilk yazan oldun, ama İstanbul kongresi programı bozdu” dedi ve yeni durumu aktardı:
“Şimdi konuşulan şu: Kurultay en erken haziran ayı ortasında olacak. Fakat Ankara kurultay tarihiyle bağlantılı başka gelişmeleri konuşuyor.”
Sonra da Ankara’nın şifresini açıkladı:
Bir…
“Eğer AK Parti haziran ayı ortasında kurultay yaparsa sonbaharda, muhtemelen ekim-kasımda erken seçim olur.”
İki…
“AK Parti kurultayı yapmazsa, temmuz ya da ağustostan itibaren her an erken seçim olabilir.”
Yani…
“Yani, erken seçimin şifresi AK Parti’nin kurultay tarihinde. Kurultay sonbahara kalırsa her an, haziranda olursa ekim-kasım seçim var.”