Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu talimat verdi, 1855 depreminde Ulucami’den götürülen eserleri sergilendikleri Londra müzesinden istedik

LONDRADA SERGİLENEN ULUCAMİ MİHRABI
LONDRADA SERGİLENEN ULUCAMİ MİHRABI
LONDRA’DA SERGİLENEN ULUCAMİ MİHRABI
ULUCAMİ KAPI TIĞI

İlk olarak… 2 Mayıs 2016 günü bu sütunlarda CHP’nin eski il başkanlarından Gürhan Akdoğan’ın dil öğrenmek için gittiği Londra’daki müzeleri gezerken karşılaştığı sürprize yer verdik:
“Beni en şaşırtan eserle Londra’daki Natural History Museum’da karşılaştım.
Camekanlar arasında dolaşıyordum. İznik çinilerini geçmiştim ki karşıma Bursa Ulucami’nin mihrabı çıktı. Çok şaşırdım.”
Tam bilinmiyor, ama Ulucami’nin büyük bir yıkım yaşadığı 1855 depreminde hasar gören orijinal mihrabın sökülüp götürüldüğü ve onarım sonra da müzede sergilendiği düşünülüyor.
Yanı sıra…
Akdoğan müzede1399-1400 yıllarında Sultan 1. Bayezıt tarafından yaptırılan Bursa Ulucami’nin kapı ve pencerelerindeki 2 kanat arasında, boşluğun hava akımı yapmasını engellemek için kullanılan ve dünyanın ilk teknolojisi olan hava kanallarıyla karşılaştı.
Ardından…
Bu sütunlarda yol uzmanı olarak görüş ve önerilerine yer verdiğimiz İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl bir sosyal medya grubunda, aynı müzede Ulucami’den götürülen ve kapı tığı olarak tanımlanan sanat harikası bir eser daha olduğunu fark etti.
Bunun üzerine…
Ulucami’ye ait sanat eserlerinin ait olduğu Bursa’ya getirilmesi gerektiğini düşünerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurdu.
Şu cevap geldi:
“Taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan cami, türbe, kervansaray, medrese, han, hamam, mescit, zaviye, mevlevihane, çeşme ve benzeri kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce yürütüldüğünden konunun Vakıflar Genel Müdürlüğünce değerlendirilmesi, başvurunun ilgili kuruma yapılması gerekmektedir.”
Bakanlıklar konuyu birbirine pas edince M. Tözün Bingöl de kısa adı BİMER lan Başbakanlık İletişim Merkezi’ne yazdı.
İlk cevapta…
“Konunun Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü ilgilendirdiği ve ilgili kuruma bilgi verildiği” bildiriliyordu.
O süreçte…
Evrak önüne geldiğinde Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu da heyecanlandı ve hemen Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü arayıp, Londra’da sergilenen Ulucami eserlerinin geri istenmesi talimatını verdi.
1 hafta sonra da BİMER’den M. Tözün Bingöl’e ikinci yazı geldi:
“Bursa Ulucami’den götürülen eserlerin söz konusu müzeden alınarak ülkemize getirilmesi için gereken çalışmalara başlanmıştır. Bizim için yeni bir belge ve bilgi kaynağı olan hassasiyetinize ve alakanıza teşekkür ederiz.”
Açıkçası…
Londra’daki Ulucami eserlerinin geri istenmesi bizleri de heyecanlandırdı.
Umutlandık.