Bursa şimdiden hazırlıklı olmalı… Çanakkale Köprüsü bittiğinde Bursa’yı iki otoyolun kesiştiği kavşak haline getirecek!

ANKARA BURSA ANADOLU OTOYOLU
ANKARA BURSA ANADOLU OTOYOLU
ANKARA-BURSA ANADOLU OTOYOLU

Pazar günü… Televizyonda 1915 Çanakkale Köprüsü’ndeki töreni izlerken Bursa-Ankara arasında yapılacak olan Anadolu Otoyolu’nu anımsadık.
Çünkü…
Yeni köprüyü ilgilendiren iki otoyol projesi var.
İlki…
Bursa’ya kadar tamamlanan, bittiğinde İstanbul-İzmir’i yakınlaştırıp geçtiği her yeri değiştirecek olan İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu projesi.
İkincisi de…
Hızlı trende olduğu gibi, Anadolu kentlerini Ege ve Avrupa’ya ulaştıracak Anadolu Otoyolu projesi.
Arşivimize bakınca…
Olay gazetesindeki sütunlarımızda Anadolu Otoyolu’nu 2010 yılında konuşmaya başladığımızı gördük. 13 Şubat 2011 günü de dönemin Karayolları Bölge Müdürü Turgay Mesci proje çalışmalarına başlandığını açıklarken şu bilgileri vermiş:
“İki aşamalı projeyle 325 kilometrelik yol yapacağız. Başlangıç noktası Bursa Çevre Yolu’nun bağlandığı Yenişehir Kavşağı olacak. Eskişehir’e kadar 210 kilometre, Eskişehir-Ankara arasında da 115 kilometre yol yapılacak.”
Ardından…
30 Aralık 2013 günü, dönemin Bursa Valisi olan Münir Karaloğlu güzergahı duyurmuş:
Yenişehir İlçesi’nin yanından geçip Bilecik’e gelecek. Mezitler’i devre dışı bırakan Anadolu Otoyolu aynı şekilde, bugünkü çevre yolunun tam tersi olan Bozüyük’ün kuzeyindeki tepelerin arkasından ilerleyecek.
Eskişehir’in de kuzeyinden geçtikten sonra Ankara çıkışında Çifteler Kavşağı’na yakın bir yerden Beylikova’ya bağlanacak. Buradan da Ankara-İzmir Otoyolu ile birleşecek.
Şu sözleri de önemli:
“Bursa çok yakında Anadolu’nun tüm ulaşım yollarının kavşağı olacak. Bu da beni çok heyecanlandırıyor.”
Burada da iki kavşak söz konusu.
Önce,Turan Köy’de Bursa Çevre Yolu ile birleşip İzmir Otoyolu’na girecek sonra Karacabey Kavşağı’ndan ayrılıp Çanakkale’ye devam edecek.
Sonra da…
26 Mayıs 2014 günü, Anadolu Otoyolu projesinin hazır olduğunu, ancak 2023 hedefinde önceliğin Çanakkale Köprüsü’ne verildiğini, ardından otoyolun gündeme geleceğini yazmışız.
Görünen o ki…
Bursa’yı otoyolların kavşağı yapacak o proje artık gündem alıyor.
Nedeni ortada…
Anadolu’nun Avrupa’ya çıkışında İstanbul Boğazı’na alternatif Çanakkale Köprüsü olacak ve Anadolu bu köprüye Bursa’dan geçerek ulaşabilecek.
O bakımdan…
Ankara’dan Çanakkale’ye ulaşacak otoyol, Bursa Kavşağı’nda İstanbul’dan İzmir’e giden otoyolla kesişirken, hızlı trenle birlikte Bursa tüm ulaşım sistemlerinin kesişme noktası olacak.
Bursa buna hazırlıklı olmalı.