Abdülhamid’in medrese dışında modern eğitim için kurdurduğu Erkek Lisesi, Bursa’ya sanayiden spora kadar ilkleri yaşatan okul oldu

BURSA ERKEK LİSESİ MEZUNLARI DERNEĞİ CEVDET ULU TURHAN TAYAN
BURSA ERKEK LİSESİ MEZUNLARI DERNEĞİ CEVDET ULU TURHAN TAYAN

19 yüzyılda Osmanlı Padişahı Abdülhamid tarafından medrese dışında eğitim amacıyla kurulan 5 okuldan biri olan Bursa Erkek Lisesi tarihi misyonunu hep sürdürdü.
Çanakkale Savaşı’na öğrencileri gittiği için bir dönem mezun veremeyen okul, Bursa’nın gelişiminde de öncülük üstlendi.
Örneğin…
Bursa’nın ilk sanayi fuarı Erkek Lisesi’nde kuruldu, ilk spor kulübü de Erkek Lisesi’nden çıktı. Bugüne kadar çok sayıda devlet adamı ve edebiyatçı yetiştiren Bursa Erkek Lisesi yeni formatında sınavla girilen okullar arasında yer alıyor.
Bir yandan da…
Tarihi okul binası mezunlarının başlattığı çalışmalara Büyükşehir Belediyesi ve hayırsever katkılarıyla kendini yeniliyor.
Hafta sonunda…
Bu tarihi atmosferde kahvaltıya katıldık. Gerçi okulun eski öğretmenleri ve BEL mezunu gazeteciler için planlanmıştı ama aile bağları nedeniyle ve eski bir veli olarak bulunmaktan keyif aldık, Okul Müdürü İrfan Poyraz’ın anlattığı yeni projelerden bilgilendik.
Ardından…
Bursa Erkek Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Cevdet Ulu’nun sürprizi olan plaketi Milli Eğitim ve Milli Savunma eski Bakanı Turhan Tayan’ın elinden almaktan da onur duyduk.