Ankara’nın konuşmaya başladığı erken seçim için Bahçeli şişenin kapağını açıp cini çıkardı, Türkiye tarihinin en kısa süreli seçim süreci başladı

erken seçim yazıları
erken seçim yazıları

Bu sütunların okurları biliyorlar… Yeni yılın ilk sabanı Ankara’daki kulağı delik dostumuzun söylediklerini 3 Ocak günü aktardık:
“AK Parti kurultayını ramazan öncesine, yani mayıs ayına alabilir.”
Bu uyarıyı Ankara’daki dostumuz yaptığında Türkiye’nin gündeminde böyle bir konu yoktu, ilk kez bu sütunlarda yer aldı.
Ardından…
30 Mart günü “Ankara’nın şifresi: Erken seçim işareti AK Parti kurultayı” şeklinde özetlenebilecek yazımızla yine Ankara’daki dostun yaptığı yeni durum değerlendirmesine yer verdik.
İstanbul il kongresinin yetişmemesi nedeniyle kurultayın bayram sonrasına kaldığını anımsattıktan sonra Ankara’nın şifrelerini söylemişti:
 “…AK Parti haziran ortasında kurultay yaparsa muhtemelen ekim-kasımda erken seçim olur. AK Parti kurultayı yapmazsa, temmuz ya da ağustostan itibaren her an erken seçim olabilir. Erken seçim şifresi AK Parti’nin kurultay tarihinde. Sonbahara kalırsa her an, haziranda olursa ekim-kasım seçim var.”
Bir gün sonra…
Erken seçim olası gelişmeleri yanında, 27 yıl aradan sonra yeniden iki bölgeli yapılacak seçimle yaşanabilecekleri anımsattık.
AK Parti’nin gündemine aldığı erken kurultay gibi, erken seçim adımları da yine Ankara’daki kulağı delik dostumuzun aktardıklarını ilk kez bu sütunları izleyenler okudu.
Sonrasında…
Erken seçim Türkiye’nin gündeminde giderek daha fazla yer almaya, konuşulup tartışılmaya başladı.
Üstelik…
Hükümetin bazen toplumla uzlaşma adına kurumlarla, bazen değişik kesimlerin rahatlamasını sağlayacak ekonomik önlemlerle erken seçim habercisi adımlar attığı yorumunu yaptık.
O süreçte…
“Cumhurbaşkanı her gün seçimin zamanında olacağını söylüyor” diyenler yanında, “15 Temmuz’da seçim” beklentisi de spekülasyonlar arasına girdi.
Gelinen noktada…
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin cini şişeden çıkaran çıkışıyla siyasi gündem 28 Mart’ta kulağı delik dostumuzun söylediği noktaya geldi.
Ardından…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çıktı ve seçim tarihi olarak 24 Haziran’ı açıkladı.
Böylece…
Bugüne kadarki en kısa seçim süreci başlarken, Türkiye’nin önünde de yeni bir yol ve sayfa açıldı.