Bursa’nın 2035’e kadar ulaşım planlamasında Büyükşehir önceliklerini belirledi : Hızlı, güvenli ve tercih edilebilir ulaşım!

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ALİNUR AKTAŞ ULAŞIM ANA PLANI REVİZE TANITIMI
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ALİNUR AKTAŞ ULAŞIM ANA PLANI REVİZE TANITIMI
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ALİNUR AKTAŞ

Mesaj geldiğinde… Başka bir program için yolda olduğumuz için Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın firma yetkilileriyle birlikte yaptığı Ulaşım Ana Planı Revize Çalışması tanıtımına katılamadık.
Buna karşın…
Toplantıyı, ulaşım ve yol uzmanı olan M. Tözün Bingöl’le konuştuk.
O da…
Dr. Branner firmasınca çalışmalarına 2016’da başlanan, Boğaziçi Proje’nin de 2035 hedefiyle revizesini yürüttüğü Ulaşım Ana Planı gözlemlerini aktardı.
İlk olarak…
Karar verici Büyükşehir Belediyesi’nin hedeflenen yıllar içinde karşılaşacağı kentsel alanlardaki ulaşım altyapısıyla ilgili bir çalışma olduğunu söyledi.
Bu amaçla…
Yapısal ve işletme çözümlerinin oluşturulup geliştirilmesi ile birlikte sorunların giderilmesi için yaklaşımların belirlenmek istendiğini ekledi.
Şunu vurguladı:
“Aralarında İzmir, Antalya, Mersin, Konya, Gaziantep’in de bulunduğu büyükşehirlerin ulaşım ana planı ya da revizyonunu yapan Boğaziçi Proje 15 yıllık ulaşım mühendisliği ve şehircilik deneyimine sahip bir firma.”
Gördüğü şu:
“Ulaşım Ana Planı Revize çalışması Bursa’nın 2035 yılını hedef alarak hazırlanmış. Bu nedenle kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlemiş.”
Hedefleri sıraladı:
“Kısa vadeli hedeflerde Büyükşehir Belediyesi’nin açıkladığı Acil Eylem Planı ile uyumlu olarak kent içi ulaşımın hızlı, güvenli ve tercih edilebilir olması için doğru, rantabl ve sürdürülebilir projeler hedefleniyor.”
Şunun altını çizdi:
“Ulaşımla ilgili projelerde maliyet kontrolünün üst seviyede tutulması, yani ekonomik olması önemseniyor.”
Orta vadeli planlamayı şöyle özetledi:
“Bursa Ulaşım Ana Planı’nda nüfus ve kültürel yapı projeksiyonları, trafik ve yol envanter çalışmaları yani sayımlarıyla anket çalışmaları yapılacak.”
Şuna da dikkat çekti:
“Uzun vadeli planlamada ‘yeşil tur’ dediğimiz çevreci, bisiklet ve yaya ulaşımıyla toplu taşımanın geliştirilip teşvik edilmesi hedefleniyor.”
İzlenimi şu:
“Bu plan çalışmasıyla ulaşımın bel kemiğinin raylı sistemler üzerinden sağlanması amaçlanıyor. Yıldırım ve Osmangazi metrosu da bu kapsamda değerlendiriliyor.”