Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı manifestosunda en önemli şifre: AK Parti 2002 ruhunu temel değerler ve yeni hedeflerle canlandırıyor

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN

Cumartesi günü Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yapılan AK Parti’nin temayül yoklaması sırasında teşkilatların tanınmış isimleri heyecanlı topluluğu gösterip “2002 ruhu geri geldi” diyorlardı.
Kuşkusuz…
24 Haziran seçimine giderken muhalefet partileri arasında “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden seçilmesini engelleme stratejisi” olarak yapılan arayışlar ve son anda 4 partinin ittifak karar alması iktidar cephesinde doğal bir kenetlenmeye yol açmış görünüyor.
Dahası…
Geçmiş seçimlerde zaman zaman ortaya çıkan “Nasıl olsa yine AK Parti kazanır” anlayışının yol açtığı siyasi rehavet 24 Haziran seçimi öncesinde AK Parti teşkilatında görülmüyor.
Hatta…
Arayışların ve gerilimin AK Parti’yi motive ettiğini söylemek de mümkün.
Nitekim…
Tablo Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Haziran içim seçim manifestosunu açıkladığı AK Parti İstanbul İl Kongresi’ne de yansıdı.
İşte…
Bu atmosferde Erdoğan’ın konuşmasını iki bölümde ele almak gerekiyor.
İlkinde…
2002’den bu yana AK Parti iktidarı olarak yapılanları/yaptıklarını anımsatma anlamında neredeyse tek tek sıraladı.
İkincisinde…
Yapılanları referans gösterip yapacaklarını da uzun vadeli hedeflerle toplumun önüne koyarken 2071’e kadar olan süreç için milli hedefler açıkladı.
Bir anlamda…
Laf kalabalığından uzaklaşıp, son dönemdeki konuşmalarında yaptığı gibi milletin önüne umut ve hedef koydu.
Bunu da, temel değerler vurgusuyla yaptı.
Örneğin…
Cumhuriyet, Demokrasi ve 15 Temmuz Direnişi temel maddeleri üzerine oturttuğu manifestosunda “millet, devlet, vatan, bayrak” değerlerinin altını çizdi, Türkiye Şahlanıyor sloganının yanına “erdem, irade, cesaret” ekledi.
Salonu dolduran kalabalığa ve televizyonlardan izleyen AK Parti seçmenine de hedefi gösterdi:
2002 ruhu.