Dağ köyünden Almanya’da devletin zirvesine başarı öyküsü… Keles Belenören’de doğdu, mühendis oldu, Almanya Cumhurbaşkanı’ndan liyakat nişanı aldı

KELES BELENÖRENLİ İNŞAAT MÜHENDİSİ İSMAİL AYTEKİN
KELES BELENÖRENLİ İNŞAAT MÜHENDİSİ İSMAİL AYTEKİN
İSMAİL AYTEKİN

Gerçekten de… Yaşamın insanı nerelere götüreceği hiç belli değil. Tıpkı İsmail Aytekin’in dağ köyünden Almanya’da devletin zirvesine uzanması gibi.
1952 yılında Keles’in Belenören Köyü’nde doğan İsmail Aytekin’in yaşamı lise için geldiği Bursa Erkek Lisesi’nde değişti. Buradan da üniversite için akrabalarının yanına Almanya’ya gitti.
Almanya’
nın kuzeyinde, Hannover yakınlarındaki 40 bin nüfuslu Lemgo’da 1971’de girdiği üniversiteden inşaat mühendisi olarak diploma aldı ve Lemgo Belediyesi Fen İşleri’nde çalışmaya başladı.
Çalışırken de…
Başta Türkler olmak üzere Almanya’da yaşayan yabancılara yardımcı oldu, kültürel entegrasyon için sivil toplum örgütlerine girdi.
Bir yandan da…
1983 yılında Lemgo ve Kardeş Şehirler Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. 2000 yılında Türk Alman Dostluk Cemiyeti kurucularından biri olarak Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve iki ülke halklarının dostluğu için çalıştı.
O süreçte 15 yıl mücadelesini verdiği projeyi Lemgo Belediye Meclisi Üyesi Karin Hehner-Rügge ile birlikte başarıya ulaştırdı.
Projeyle…
İlk kez 2001 yılında Almanya’dan 20 öğrenciyi Bursa’ya getirdi. Konuk öğrenciler, Bursa Erkek Lisesi’nden 20 öğrenciyle kardeş oldular ve evlerinde kaldılar. Sonra da Bursa’da evlerinde ağırlayan öğrenciler Lemgo’daki kardeşlerine konuk oldular.
Program geçen yıla kadar aksamadan sürdü. Her yıl Almanya’dan Bursa’ya, Bursa’dan Almanya’ya öğrenciler birbirlerine konuk oldular.
Geçen yıl terör korkusuyla Alman aileler çocuklarını göndermediler, ama bu yıl yeniden gelecekler.
2012 yılından itibaren de Lemgo Kaymakamlığı bünyesindeki Entegrasyon Merkezi’nde görev aldı.
İsmail Aytekin’
in tüm bu yaptıkları Almanya’da büyük ilgi gördü.
Öyle ki…
Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier
tarafından halkların ve farklı kültürlerdeki insanların kaynaşmasını sağlayarak dünya barışına yaptığı katkı nedeniyle Liyakat Nişanı olarak adlandırılan Üstün Hizmet Madalyası ile onurlandırıldı.
İşte…
Keles’
in Belenören Köyü’nden başlayan dağlı çocuğun yaşamı, Almanya’da en üst nişana böyle ulaştı.
Bizler de gururlandık.