Tünelin ucunda ışığı görmek için hızlı treni hızlandırma formülü: Tünellerde 3 noktadan çalışma başlıyor

HIZLI TREN TÜNEL İNŞAATI
HIZLI TREN TÜNEL İNŞAATI
HIZLI TREN TÜNEL İNŞAATI

İhalesi… Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun duyurduğu gibi yapıldı. 3 Nisan’daki ihale Bursa-Osmaneli hattının tümü için verilen 2.5 milyar liralık teklifle sonuçlandı.
Gerçi…
Döviz kurlarındaki hareketlilik ve bazı teknik nedenlerle inceleme devam ettiği için ihale henüz onaylanmadı.
Fakat…
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ile birlikte katıldıkları Bursa Ulaşım Koordinasyon Toplantısı sonrası Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu umut veren hedefi açıkladı, biz de bu sütunlardan duyurduk:
“2019 sonunda test sürüşleri, 2020 ortalarında seferler başlar.”
Bu noktada…
Şunun da altını çizmek gerekiyor: Bursa-Osmaneli hattının altyapısı, üstyapısı ve elektromekanik sistemlerinin tümüyle ihalesi henüz onaylanmadı. O nedenle de Yenişehir-Osmaneli arasında çalışma başlamadı.
Buna karşın…
Aralık 2012’de temeli atılan Bursa-Yenişehir hattı altyapı çalışmaları devam ediyor. Hatta, son süreçte bu bölgedeki çalışmaların daha hızlandığı görülüyor.
Yani…
Hızlı tren inşaatı ihalenin onaylanmasına takılıp kalmadığı gibi, çalışmanın başladığı bölgelerde hareketlenme bile söz konusu. Örneğin, viyadükler artık gözle görülebiliyor, ova da rayların döşeneceği arazide de trenin izi ortaya çıktı.
En önemlisi…
Tünellerde çalışmaların hızlandığı bilgisi geliyor. Kulağımıza gelenlere göre, başlayan tünel inşaatlarını hızlandırmanın formülü olarak iki uçtan çalışma başlatılmış durumda.
Bazı tünellerdeyse iki uçtan çalışmanın yanında, ortadan delmeyle inilmesi ve aynı anda tünelde 3 çalışmanın birden yapılması planlanıyor.
Bursa-Yenişehir hattında 16 kilometrelik tünellerin 9 kilometresi tamamlandı. Yenişehir-Osmaneli hattındaysa 4’er kilometrelik 2 tünel var.
Konuştuğumuz haber kaynakları, “Aslında tünellerde çalışmalar hiç durmadı, fakat dışarıdan görünmediği için neler yapıldığını kimse bilmiyor” diyorlar.
Açıkçası…
Bu kadar süredir sabırla bekleyen bir kentin yaşayanları olarak, birazcık daha sabır gösterip dişimizi sıkmaya hazırız.
Yeter ki tünelin ucunda ışık görünsün.