Sebze ve meyve fiyatları 2 haftada anormal arttı, dövizdeki, spekülasyonu anımsayanlar ‘gizli el’ tedirginliği yaşadı… Pazarda bir şeyler oluyor!

MARKET TEZGAHINDA DOMATES PATATES KURU SOĞAN LİMO
MARKET TEZGAHINDA DOMATES PATATES KURU SOĞAN LİMO

İlkin… Salı sabahı Burgaz pazarında dikkatimizi çekti. Yaz geldiğinde ucuzlayan sebze meyve fiyatlarında bayram sonrası ciddi bir artış var.
Aynı akşam…
Girdiğimiz ulusal zincir kapsamındaki markette bazı ürünlerin olmadığını gördük. Görevliler bunu bayram nedeniyle yaşanan aksaklığa bağladılar.
Sonrasında…
Okurlarımızdan ve dostlarımızdan mesaj yağmaya başladı.
Hatta…
Bazı okurlar marketlerin sebze reyonlarında patlama yapan fiyatları ima ederek şunu sordular:
“Seçime gidilirken Türkiye uluslararası döviz tezgahlarıyla karşılaştı. Sebze ve meyvedeki fiyat artışında da seçim üstü gizli bir el olabilir mi?”
Bunun üzerine…
Daha sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için, marketlerin fiyat hareketlerini haftalık olarak izleyen istatistik ve araştırma çalışmalarını bildiğimiz Deniz Üzülmez’den 15 gün önceki ve çarşamba günü fiyatlarını karşılaştırmalı olarak istedik.
Gönderdiği liste gerçek bir fiyat patlaması gösteriyor.
Buna göre…
15 gün önce 1.75 lira olan domates dün 7 liraya, 3 kilosu 5 lira olan patates 7 liraya, 1 lira olan kuru soğan 7 liraya, 4 lira olan taze fasulye 7 liraya, 1.25 lira olan yeşil sivri biber 8 liraya, 1.25 lira olan kabak 4 liraya, 1.75 lira olan patlıcan 4 liraya, 2.25 lira olan dolmalık biber 6 liraya yükselmiş.
Limonun ise 15 gün önce kilosu 6 lirayken bugün tanesi 2 lira olmuş.
Fiyatların böylesine yükselmesini anlayabilmek mümkün değil.
Çünkü…
Kış mevsiminde seralarda üretilen ve bu nedenle fiyatı pahalı olan sebze ve meyveler yaz mevsimiyle birlikte tarlada üretim yapılması nedeniyle ucuzlar.
Hep böyle oldu.
Peki bugün neden fiyatlar yüksek? Bazı okurlarımızın gizli bir el paranoyası gerçek olabilir mi?
Akla gelen soruları Bursa Kent Hali’nde araştırınca şu bilgiyi aldık:
“Antalya ve civarında son 2 haftadır yoğun yağmurlar ve fırtınalar var. O nedenle tarladan ürün çıkarılamıyor. Ayrıca Rusya’ya ihracat nedeniyle pazarda daralma da olunca fiyatlar patladı, ama 15-20 güne düzelir.”
Düşünmeden edemedik…
Geçen yıl ihracat durdu çiftçi perişan oldu, bu yıl ihracat arttı tüketici vuruldu. İnsan “Ne Rusya’ymış kardeşim?” demekten kendini alamıyor.