Kasıt olmaması, piknikçi ihmalinden çıktığının anlaşılması teselli gibi ama şu soru yine de önemli: 3 yıl arayla aynı tarihte, aynı yerde orman yangını normal mi?

MUDANYA YOLU ÇAĞRIŞAN GÖYNÜKLÜ ARASI ORMAN YANGINI
MUDANYA YOLU ÇAĞRIŞAN GÖYNÜKLÜ ARASI ORMAN YANGINI

Henüz hafızalardan silinmedi… 29 Ağustos 2015’te Bursa’dan Mudanya’ya giden yolun sağ tarafında, Tepederbent’e gelmeden hemen önce Çağrışan-Göynüklü köyleri arasında yangın çıktı ve 170 dönüm orman kül oldu.
Cumartesi günü de…
3 yıl önce yanan orman arazisinin hemen yanında,Mudanya Yolu’ndan Göynüklü ve Altıntaş’a ayrılan yolun girişinde başlayan orman yangını poyrazın da etkisiyle kısa sürede büyüdü.
İlk anda dikkat çeken bazı noktalar var:
Örneğin…
3 yıl önceki yangın 29 Ağustos’ta çıkmıştı. Bu kez aynı yerde ve aynı zaman diliminde, neredeyse de yıldönümünde yine büyük bir orman yangını çıktı.
3 yıl önceki yangından kurtulan güzelim çam ormanları elden gitti, yine villa sitelerinden oluşan yerleşim alanları tehdit altına girdi.
O nedenle…
Başlıktaki soruyu öncelikle tekrarlamak gerekiyor:
3 yıl arayla, aynı tarihte ve aynı yerde orman yangını çıkması normal mi?
Bu soru…
Akıllara öncelikle kasıt olasılığını getiriyor, fakat hemen böyle düşünmek de çok sağlıklı değil.
Nitekim…
Orman ve Büyükşehir ekipleri cansiperane şekilde yangını söndürmeye çalışırken, başka illerden destekler gelirken, helikopterler ve yangın söndürme uçağı Burgaz sahillerinden aralıksız su taşırken konuştuğumuz görevliler ilk izlenim olarak şunu söylediler:
“Yüzde 50 olasılıkla kasıt olabilir. Diğer yüzde 50 olasılıksa piknikçilerin ihmali olabilir.”
İnsanı ister istemez ürperiyor.
Kasıtlı orman yangını çıkaranlar, açılan araziyi en değerli konut bölgesi olarak görenler zaten katil hükmündeler.
Bununla birlikte…
En sıcak yaz bahanesiyle bir tatil gününü kentin burnunun dibindeki çam ormanlarında piknik keyfiyle geçirmek isteyenler bu kadar ihmalkâr ve aymaz olabilirler mi?
Birkaç saatlik keyif için ormanların kül olmasına yol açılabilir mi?
Maalesef…
Açıklanan gerekçede de sigara izmariti yoluyla piknikçi ihmali ortaya çıktı. Kasıtlı olmaması teselli gibi gelse de, aynı yerde 3 yıl arayla yangın çıkması insanın hem rahatsız ediyor, hem içine sinmiyor.