Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni yatırım düşünülmediğini açıklayınca merak oluştu: Bizim hızlı tren ekonomik gerçeklerden etkilenir mi?

HIZLI TREN İNŞAAT
HIZLI TREN İNŞAAT

Geçtiğimiz hafta… Ulaştırma Bakanlığı’nın programına göre, Bursa-Bilecik hızlı tren hattının 2021’de tamamlanacağı açıklandı. Bu açıklama, 2019’da deneme seferleri hedefinin revize edildiği anlamıma geliyordu.
Ne var ki…
3 Nisan’da yapılan ihalenin müteahhit değişikliğiyle onaylandığını 9 Haziran’da duyurduğumuzda her şey olağan akışındaydı. Planlanan süreci de şöyle aktardık:
Bursa-Osmaneli hattının tamamını 2.5 milyar lira +KDV karşılığında Bayburt İnşaat üstlendi ve protokol imzalandı… Müteahhit firmaya yer teslimi yapılıp çalışmalar çok hızlı şekilde hemen başlayacak…
Yani…
Aralık 2012’de Balat’ta temeli atılan Bursa Hızlı Tren Projesi’nde hızlandırılmış süreç başlıyordu.
Derken…
Türkiye benzeri görülmemiş döviz savaşı ile karşı karşıya kaldı. Anormal kur artışıyla maliyet hesapları şaştı. Hızlandırma beklerken, ortaya çıkan ekonomik tablo nedeniyle yüklenici firmaya yer teslimi yapılamadı, inşaat başlayamadı.
Gerçi…
Bursa-Yenişehir etabında tünel, viyadük ve yol çalışmaları sürdü, ama orada da inşaat tempo kaybettiği gibi son günlerde durduğu bile söylenebilir.
İşte…
Böyle bir ortamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cuma günü AK Parti İl Başkanları toplantısında söyledikleri dikkat çekici.
Öncelikle…
“Çok elzem değilse sıfırdan yatırım düşünmüyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan büyük oranda tamamlananların bitirileceğini söyleyince akıllara da şu soru geldi:
“Bizim hızlı tren bu yatırım tasarruflarından etkileniyor mu?”
Öyle ya…
Bursa-Yenişehir arasında altyapı çalışmaları belli bir aşamaya gelen, fakat üstyapı ve elektromekanik çalışmaları başlamayan, Yenişehir-Osmaneli arasındaysa tümüyle ihalesi yeni yapılan Bursa Hızlı Tren Projesi acaba büyük ölçüde tamamlanmış yatırımlar kapsamına giriyor mu?
Yoksa…
“2023’e razıyız” dediğimiz hızlı tren zorunlu hale gelen kamu yatırımlarında tasarruf kapsamında ekonomik sorunlara mı takılacak?
Umudumuz planlandığı gibi sürmesi, ama gerçekler de göz ardı edilebilecek gibi değil.