Gıda Mühendisleri hileli gıdada verilen ilk hapis kararıyla halk sağlığı açısından umutlandı, ikinci adımda ‘ticaretten men’ bekliyor

GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI LALE YILDIZ
GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI LALE YILDIZ
GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI LALE YILDIZ

Karar… Gazetelerin haber sütunlarında yer aldı. Gaziantep’te, ayçiçeği yağına soya yağı karıştıran bir üreticiye hileli gıda üretiminden hapis cezası verildi.
İşte…
Türkiye’de ilk olan ve halk sağlığı açısından önem taşıyan kararı Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Lale Yıldız’la konuştuk.
Öncelikle…
Dönüm noktası olarak adlandırdığı kararın tüketici sağlığının korunması adıma emsal niteliğinde buldu, “Hileli gıda üretenler için caydırıcı olmasını diliyorum” dedi.
Ardından…
“Üreticilerin yasal zorunluluk olarak, alerjen bilgisini etikette mutlaka yazmaları gerekir” uyarısı yapıp kritik noktaya dikkat çekti:
“Soya fasulyesi ve ürünleri alerjisi olanları etkiler. Hatta, hassasiyeti olanlarda ölümle sonuçlanabilecek riskler oluşturur. O nedenle, içine soya yağı katılmış ürün yüzde 100 ayçiçek yağı olarak satıldığında, bunu bilmeden alıp tüketen alerjisi olanları tehlikeye atarsınız.”
İsteği şu:
“Mahkemenin hapis kararı gıda güvenliği açısından çok önemli. Bir sonraki adım ise kötü niyetli firmaların ticaretten men edilmesi olmalı.”