Kamunun vicdanı… Yolsuzlukla ve rüşvetle mücadelede Kamu Görevlileri Etik Kurulu görev üstlendi

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU BAŞKANI KÖKSAL TOPTAN VALİ İZZETTİN KÜÇÜK BTSO BAŞKANI İBRAHİM BURKAY
KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU BAŞKANI KÖKSAL TOPTAN VALİ İZZETTİN KÜÇÜK BTSO BAŞKANI İBRAHİM BURKAY

Aslında… Kamu Görevlileri Etik Kurulu geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen yıl oluşturuldu, ama çok fazla bilinmiyor.
Oysa…
Vatandaşın şikayetiyle harekete geçip çalışıyor.
O nedenle…
Yıllarca siyasetçi kimliğiyle toplumun önüne çıkan, Milli Eğitim Bakanlığı ve TBMM Başkanlığı yapan Köksal Toptan başkanlığındaki 11 kişilik kurul, yolsuzlukla mücadele adına çok önemli görevler yapıyor.
Tek eksiği…
Yapılan incelemelerin ve verilen kararların kamuoyuyla paylaşılmaması. Bu da hakkında inceleme yapılan kamu görevlilerinin kişilik haklarıyla ilgili.
Nitekim…
Kamu Görevlileri Etik Kurulu topluma ulaşmak için 40 toplantıyla Anadolu projesi başlattı. Anadolu’ya ulaşmanın ilk adımı olarak da Ankara dışında ilk toplantısını Bursa’da yaptı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, aynı zamanda Kurul üyesi olarak evsahibiydi.
Vali İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç ve eski milletvekili Hayrettin Çakmak da ilk toplantının Bursa medyasıyla sohbet bölümünün konuklarıydılar.
Toplantıda…
Kurulun misyonunu da Bursa Valisi İzzettin Küçük tek cümleyle özetledi:
“Kamunun vicdanıdır bu kurul.”
Neden kamunun vicdanı olduğunu da Başkan Köksal Toptan açıkladı:
“Yolsuzluk ortaya çıkmadan vicdani yapının değişmesi mümkün olmaz.”
Bu noktada…
Tapu ve gümrükte yaşanan tarifeli ödemeler konusuna değinen Toptan, tapuda artık elden para alınmadığını, gümrüklerde başarının yüzde 90’ı aştığını söyledi.
Son 1 yılda da görevi kötüye kullanma şikayetiyle vali, kaymakam, genel müdür düzeyindeki 73 üst düzey kamu görevlisi hakkında etik ihlali kararı verildiğini açıkladı.
“Daha dün üst düzey bir bürokratın savunmasını dinledik. Ne ceza verirsek verelim, savunma için Kurul önüne gelmesi bile en büyük cezadır” dedi ve önemli bir noktaya dikkat çekti:
“Etik Kurulu’nun yetki alanı kısıtlı. Örneğin, TBMM, silahlı kuvvetler, yargı ve üniversiteler kurulun kapsamı dışında.”
Şunu özellikle vurguladı:
“Silahlı kuvvetler ve yargının kendi mekanizmaları var. Fakat TBMM ve üniversitelerin neden kapsam dışı olduğunu anlamak mümkün değil.”