Vali Başkanlığında kritik toplantı: Ova koruma sınırında kaldığı halde yapılaşan mahallelere imar barışıyla düşük yoğunluklu plan geliyor!

BURSA VALİSİ İZZETTİN KÜÇÜK BAŞKANLIĞINDA İMAR BARIŞI VE OVA KORUMA SINIRINDAKİ MAHALLELER TOPLANTISI
BURSA VALİSİ İZZETTİN KÜÇÜK BAŞKANLIĞINDA İMAR BARIŞI VE OVA KORUMA SINIRINDAKİ MAHALLELER TOPLANTISI

Daveti… Bursa Valisi İzettin Küçük yaptı. Toplantıya da, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ve Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık ile belediyelerin imar bürokratları katıldılar.
Toplantının konusu Vali Küçük açıkladı:
“Ova koruma sınırında kalan mahallelerde imar barışı uygulanabiliyor mu, sorunlar var mı?”
Bunun üzerine…
Yasayla Ova Koruma Bölgesi ilan edilen yerlerle sınır belediyelerin başkan ve bürokratları hem karşılaştıkları sorunları dile getirdiler, hem imar barışı ile gündeme gelen sorunların çözümüne yönelik düşüncelerini anlattılar.
Örneğin…
Osmangazi’nin Mehmet Akif ve Panayır gibi, Yıldırım’ın yakın çevre yolu üstündeki Millet ile yolun altındaki Samanlı ve Vakıf gibi, Gürsu’daki Yenidoğan gibi mahallelerin ova koruma sınırı içinde olmalarına karşın yapılaştığına dikkat çektiler.
“Plana göre buraları tarım alanları, fakat tarım vasfı ortadan kalkmış, her yer ev” deyip belediyecilik sıkıntıları ortaya koydular:
“Bu mahallelere okul, sağlık ocağı yapamıyoruz, altyapı götüremiyoruz.”
Hatta…
Bu mahallelerden kaynaklanan bir sorunu da söylediler:
“Ova korumadaki mahalleler plansız olduğu için doğalgaz götürülemiyor. Kömür yakıldığı için de Bursa’nın havası kirletiliyor.”
Bunun üzerine…
Daveti yapan Vali İzzettin Küçük ikinci aşamaya geçti ve “Ne yapalım?” diye sordu. Önerilerin rapor haline getirilip Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderileceğini de ekledi.
Böylece…
Ova koruma sınırı içinde mahallesi olan Osmangazi, Yıldırım, Gürsu ve İnegöl belediyeleri önerilerini raporlaştırmak üzere harekete geçtiler.
Ortak bir karar gibi olabilecek ilk öneri de toplantıda gündeme geldi:
“Tarım vasfını yitirmiş ve yapılaşmış bu mahallelerde vatandaşlar imar barışından yararlanmak için başvuruyorlar. Bunu fırsata dönüştürüp düşük yoğunluklu plan hazırlayalım ve yapılaşmayı kontrol altına alalım.”
Kriteri de ortaya koydular:
“İmar planında bahçeli ev şartını koyalım.”