Yurt içinde adam takibinden yurt dışında operasyona… İstihbaratın ‘birinci lig’ maçında atalarının yüzyıllar önce yaptığını başardılar!

3 gündür… Gazetelerdeki ayrıntıları okuyor, televizyon programlarında yapılan yorumları dikkatle izliyoruz. Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 53 vatandaşımızın can vermesine yol açan 2013 yılındaki bombalı saldırının faili Yusuf Nazik’in korunduğu Suriye’nin Lazkiye kentinden getirilmesi Türkiye gündemi oldu.
Haber ve yorumlar “MİT çok önemli bir operasyona imza attı” noktasında birleşiyorlar.
Gerçekten de…
Bugüne kadar dünyada operasyon özelliğiyle öne çıkan ve efsaneleşen gizli servisler vardı. Filmlerde ve romanlarda bu servislerle ajanlarından hayranlıkla söz ediliyordu.
Eğer…
O gizli servisler birinci ligi oluşturuyorlarsa, Lazkiye operasyonuyla bizim MİT de aynı ligin büyük oyuncusu olduğunu gösterdi. Romanlardaki, filmlerdeki gibi bir operasyon yaptı.
Gerçi…
MİT’in daha önce de yurt dışından alıp getirdiği FETÖ’cüler, yaşadığı yerde etkisiz hale getirilen teröristler de var, ama Lazkiye operasyonu istihbarat ligi şampiyonluğu gibi bir şey.
Yıllarca…
Yurt içinde adam takip eden kurumun, yurt dışında operasyon yapabilir hale gelmesi 26 Nisan 2014 tarihli ve 6532 sayılı yasayla gerçekleşti ve MİT’e yurt dışı operasyon izni çıktı.
Bu durumu…
Ankara’da yaşayan, istihbarat ve güvenlik konularının içinde olan dostumuzla konuşurken, özel bir tanımlama yaptı:
“Yüzyıllar önce Osmanlı Akıncıları en uzak coğrafyalara gider, alacakları kişiyi alır ve iz bırakmadan gelirlerdi. Bu çocuklar da atalarının yaptığını yaptılar. Gittiler, iz bırakmadan alıp geldiler.”
Biz buna…
Tüm operasyonun haberlerde yansıtılmadığı düşüncemizi de eklemek istiyoruz. Eminiz ki, fazlası vardır, eksiği yoktur. Onlar da zamanla ortaya çıkar.
Operasyonda…
Teröristin ifadeleri ve verdiği bilgilerle elbette pek çok konu aydınlanır, fakat bir yansıması daha var:
Eskiden, MİT denildiğinde insanlarda çekingenlik oluşur, uzak durmaya çalışılırdı. Artık gurur duyulan bir istihbarat servisimiz var. Nazar değmesin.