Kentte yaşama maliyetini ucuzlatmak mümkün… Sedat Yalçın’ın günlük yaşamı kolaylaştıracak iki pratik önerisi var

SEDAT YALÇIN
SEDAT YALÇIN
SEDAT YALÇIN

Bursalılar onu iki kez üstlendiği AK Parti İl Başkanı olarak tanıyor, ama Sedat Yalçın geçmişte Maliye Bakanlığı’nda önemli görevler üstlendi.
O bakımdan…
Uzmanlığı gereği hesap yapmayı ve hesapla yaşamayı iyi biliyor. Bilgi birikimi ve deneyimi sayesinde de öneriler üretiyor.
Sohbet ederken…
Konu kentte yaşama maliyetinden açılınca, günlük yaşamı kolaylaştıracak ve kentte yaşam maliyetini ucuzlatacak bazı önerilerini paylaştı.
Örneğin…
Elektrik fiyatlarını düşürecek yöntemi şöyle anlattı:
“EPDK mevzuatında rüzgar, güneş ve jeotermal enerji için kooperatifler kurup abonelere daha ucuz elektrik sağlanması var. Enerji kooperatifleri vatandaş için de kurulabilir.”
Düşüncesi şu:
“Diyelim ki bir mahallede 5 bin elektrik abonesi var. Kurulacak enerji kooperatifi sayaç okumadan sorunlara kadar her şeyle ilgilenir. Elektrik dağıtım şirketiyle pazarlık yapar ve o mahalleye ucuz elektrik sağlar.”
Ardından…
1977’de CHP’den Bursa Belediye Başkanı seçilen Mustafa Eroğlu döneminde vatandaşa ucuz gıda ürünü sağlamak için açılan, 1980 darbesiyle de kapanıp giden Belediye Tanzim Satış Mağazaları’nı anımsatan model önerdi:
“Belediyeler, üreticilerin ürünlerini tüketiciye aracısız olarak daha ucuza satabilecekleri ortamlar oluşturabilirse ev ekonomisi rahatlar, piyasaya da denge gelir.”