Seçmen adayı önemsiyor,ama partisinden de vazgeçemiyor… Araştırmaya göre “önce aday” diyenler azalıyor, “parti” tercihi yükselişte

İlk tablo… ADA Araştırma’nın eylül ayı sonunda yaptığı araştırmada ortaya çıktı, sonuçlarını da 8 Ekim günü bu sayfalarda yayınladık.
O tabloda…
“Belediye seçiminde aday mı önemli, yoksa partisi mi?” sorusuna, yüzde 75.4 oranında “aday” cevabı verilirken partiyi önemli bulanların oranı yüzde 24.6’da kalmış, yüzde 1.7 de fikrinin olmadığını söylemişti.
Aradan 1 ay geçti…
ADA Araştırma Yöneticisi Ayhan Adıgüzel’in gönderdiği ekim ayı araştırmasında küçük de olsa bir fark dikkatimizi çekti:
Araştırmaya katılanların yüzde 72.4’ü adayın daha önemli olduğunu söylerken, yüzde 27.6 da partinin önemli olduğu görüşünde. Fikri olmayan da yok.
Yani…
Adayı önemli bulanların oranı 3 puan azalırken. partiyi önemseyenlerde 3 puanlık artış var. Çok büyük değişim olmasa da, seçime 4.5 ay kala ve adayların henüz belli olmadığı süreçte ortaya çıkan tablo şunu gösteriyor:
31 Mart seçimi için seçmen öncelikle adaya bakacağını söylese de partisinden vazgeçemediğini de gösteriyor.
Partilere göre tercihlerse şöyle:
AK Parti seçmeninin yüzde 71.4’ü adayı, yüzde 28.6’sı partiyi; CHP seçmeninin yüzde 66.99’u adayı, yüzde 33.1’i partiyi önemsiyor. HDP seçmeni tercihinde yüzde 68.6 aday, yüzde 31.4 parti tercihi öne çıkıyor.
Buna karşın…
3 parti seçmeninin tercihleri dikkat çekici:
MHP seçmeninin yüzde 81.4’ü adayı, yüzde 18.6’sı partiyi önemli bulurken, İYİ Parti seçmeninin yüzde 80.9’u adayı, yüzde 19.1’i partiyi tercih ediyor. SP seçmeni ise yüzde 97 gibi yüksek bir oranla adayı önemsiyor.
Bu tablo…
3 parti seçmeninin “başka partilerin adaylarını da izleyecekleri” şeklinde yorumlanıyor.
Bir ayrıntı daha…
Araştırmaya katılanlara “Oy tercihini belirlerken hangi kriterlere dikkat edildiği” de sorulmuş.
İşte çıkan sonuç:
Adayın çalışkanlığı yüzde 33, dürüstlüğü yüzde 30, partisi yüzde 17, proje ve vaatleri yüzde 9.1, siyasi görüşü ve ideolojisi yüzde 5.4, bilinirliği yüzde 3.7 ve adayın parti lideri yüzde 1.
Sonuçlardan bizim anladığımız şu:
31 Mart seçiminde iddialı olacak partiler adaylarını belirlerken, önce parti oyunu koruyacak aday üzerinde duracaklar, farkındalığı olan adaylarla da dışarıdan oy getirmeyi hedefleyecekler.