2700 yıllık geçmiş… Myrleia antik kenti 4 bin hava fotoğrafından yapılacak canlandırma resimlerle turizme kazandırılıp geleceğe taşınacak

MYRLEİA ANTİK KENTİ TOPLANTISI PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN
MYRLEİA ANTİK KENTİ TOPLANTISI PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN

Şunu artık herkes biliyor… Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, ne zaman 2 bin 700 yıllık Myrleia Antik Kenti konusu açılsa, kırmızı çizgi derecesinde duyarlılık gösteriyor.
Dahası…
Antik kenti ortaya çıkarıp Mudanya’nın Bursa yönünden girişini açık hava müzesine dönüştürmeyi, bu yolla da dünya turizmine kazandırmayı hedefliyor.
Çalışmalarını da bu doğrultuda yürütüyor, planlarını buna göre yapıyor.
Hatta…
Projesini her yerde anlatmanın yanında, gerçekleştirebilmek için engel gördüğü noktalarda hukuki mücadele de veriyor.
Ancak…
Şu da bir gerçek ki, antik kent olsa bile taş kalıntılar bölgemiz turizm anlayışı için pek cazip değil. Seramikler ya da freskler de belli ölçüde ilgi çekebiliyor.
O nedenle…
Türkyılmaz cazibeyi arttırmaya yönelik daha özel bir proje için harekete geçti.
Nitekim…
Myrleia Antik Kenti ile ilgili çalışmalarda Mudanya Belediyesi’ne danışmanlık yapan Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığında daha özel proje için ilk adımın atıldığı önemli bir toplantı yapıldı.
İznik’te gölün dibindeki 1.500 yıllık kiliseyi ortaya çıkaran çalışmayı yöneten Prof. Dr. Şahin bu kez 2 bin 700 yıllık Myrleia Antik Kenti’ni geçmişin kalıntılarından geleceğe taşıyacak projeye başlamanın heyecanını yaşıyor.
Mudanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Sevgi Ursavaş’ın da katıldığı toplantıda, Mustafa Hoca önderliğinde projeyi yürütecek genç ekiple neler yapılabileceği konuşuldu.
İlk etapta…
Mudanya merkezden Dereçavuş ve Eşkel’e kadar olan geniş bölgede havadan 4 bin fotoğraf çekilecek.
Daha sonra…
Bu fotoğraflar resim hocalarına verilecek. Onlar da fotoğraflar üzerinden Myrleia Antik Kenti’ni gösteren canlandırma resimleri hazırlayacaklar.
Böylece…
2 bin 700 yıllık kente ilişkin fotoğrafa dayalı canlandırma görseller ortaya çıkarılırken bu resimlerden oluşan büyük bir sergi açılacak.
Ayrıca…
Resimlerden kitap hazırlanarak geçmişin geleceğe taşınması sağlanacak.