Çok adaylı yerel seçimlerden sonra ilk kez 2 ittifaklı ve belediyecilik deneyimli 2 adayla seçim: 31 Mart’ta Alinur Aktaş-Mustafa Bozbey yarışı

ALİNUR AKTAŞ VE MUSTAFA BOZBEY
ALİNUR AKTAŞ VE MUSTAFA BOZBEY
ALİNUR AKTAŞ VE MUSTAFA BOZBEY

Geçmişe dönüp baktığımızda… Bugüne kadar yapılan tüm yerel seçimlerde, katılan partilerin tümünün aday çıkardıklarını görüyoruz.
Gerçi…
Genellikle sandık yarışı her seçimde iddialı 2 parti arasında geçti, ama 1999 örneğindeki gibi iddialı 3 adayın yarıştığı yerel seçimler de oldu.
Bu kez…
Bugüne kadarki tüm yerel seçimlerden farklı bir tablo var karşımızda.
Bir kere…
İlk kez işbirliği adı altında yerel seçim ittifakı yapılıyor. AK Parti ile MHP ve CHP ile İYİ Parti arasındaki görüşmeler teknik düzeyde tamamlanmadı, mutabakatın da ilk izleri orta çıktı.
Bu da…
31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimi ittifaklı ilk yerel seçim yaparken, sandık yarışının da 2 aday arasında olacağı anlaşıldı.
Aslında…
Seçim süreci başlayana kadar 4 parti iddialı olduğunu gösteren açıklama ve hamleler yapıyordu. Ne var ki, ittifak anlaşmalarıyla partiler arasında iller ve ilçeler düzeyinde aday paylaşımları oldu.
Yanı sıra…
Görüşmelerde ittifak yapan partilerden birinin aday çıkardığı il ya da ilçede diğer ittifak partisinin aday çıkarmaması kararı alındı.
Böyle olunca da, MHP’nin AK Parti’ye, İYİ Parti’nin de CHP’ye destek olmak için Büyükşehir’e aday çıkarmayacakları anlaşıldı.
İşte…
Bu pencereden baktığımızda şunu görüyoruz: Başka partilerden aday çıkaran mutlaka olacak, ama Büyükşehir için 31 Mart’ta iddialı 2 aday yarışacak.
İlki…
AK Parti Adayı olarak seçime girecek Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş. İkincisi de, CHP Adayı olarak Büyükşehir’de yarışacak Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey.
Üstelik…
2 adayın da güçlü belediyecilik deneyimine sahip ve çok seçim gördüler.
Örneğin…
Aktaş 3 dönem seçildiği İnegöl ve Büyükşehir’de 15 yıl belediye başkanlığı yaptı. Bozbey de 1999’dan beri 4 dönem üst üste Nilüfer Belediye Başkanı seçilirken 20 yılla hem rekor kırdı, hem şöhreti Bursa sınırları dışına taştı.
Bugüne kadar, böylesine belediyecilik deneyimli 2 aday hiç yarışmamıştı. Bu bile 31 Mart’ı geçmiş seçimlerin tümünden farklı kılıyor.