Bursalının özlemle ve sabırla beklediği hızlı trende umut veren gelişme: Kapatılan şantiyelerde müteahhit işten çıkardığı çalışanları geri çağırdı

HIZLI TREN İNŞAATI
HIZLI TREN İNŞAATI

Şunu biliyoruz… Bu dönem Bursa’da devlet yatırımı olarak gündemde olan en büyük proje Bursa-Osmaneli arasındaki hızlı tren hattı.
Ne var ki…
2012 yılında Balat’ta temeli atılarak başlanan Bursa-Yenişehir etabı ilk ödeneği tünellerde bitince aksamalar oldu. Sonrasında tüneller dışındaki bölümlerde gözle görülür ilerleme sağlandı, ortaya çıkan viyadükler herkese heyecan verdi.
Ancak…
Temmuz ayında baş gösteren döviz kurlarındaki anormal artışa bağlı ekonomik sıkıntı projeyi tamamen etkiledi.
Dahası…
Maliyet hesaplarındaki öngörülemeyen yüksek artış nedeniyle proje durduruldu ve bekleyiş başladı.
Bunun yanında…
Yenişehir-Osmaneli hattı ise, mayıs ayındaki ihaleye karşın yine aynı nedenlerle müteahhite yer teslimi dahi yapılamadığı için hiç başlamadı.
Bu süreçte…
Projenin durmadığına ilişkin siyasiler zaman zaman açıklamalar yaptılar. Kurumsal anlamda da TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan farklı tarihleri proje bitiş hedefi gösteren açıklamalar geldi.
Hatta…
TCDD’nin önceliğini Bursa-Yenişehir hattını bitirme düşüncesi bile en azından havaalanına ulaşım konusunda yeni bir heyecan oldu.
Gelinen noktada…
Yenişehir-Osmaneli hattında henüz şantiye bile kurulamadığı için konuşulma aşamasında değil. Bursa-Yenişehir hattındaysa, şantiyeler durduğu için alt müteahhitler şantiyeleri kapattı ve işçilerinin sözleşmelerini feshetti.
Bu da…
Ocak ayında hızlı tren inşaatında çalışan emekçilerin hakları tartışmasına yol açtı ve taşeron firmayla hukuki sorunlar yaşandı.
İşte…
Tüm bu süreçlerin ardından hızlı tren inşaatından umut veren bir haber geldi.
Buna göre…
Bursa-Yenişehir hattında tüneller dışındaki viyadük, köprü ve yolların yapımını üstlenen Cengizler İnşaat’ın alt taşeronu olan Duygu Mühendislik şantiyeleri kapattığı için işten çıkardığı çalışanlarına geçen hafta işe dönüş çağrısı yaptı.
İlk etapta da, şantiyelerde çalışan 150 operatör hafta sonu işbaşı yaptı.