Bursa hızlı trenden umutlu, ama galiba zor gelecek… Yenişehir-Osmaneli hattının geçen yıl yapılan ihalesi onaylanmadan maliyeti ikiye katlandı bile

HIZLI TREN BURSA YENİŞEHİR HATTI İNŞAAT
HIZLI TREN BURSA YENİŞEHİR HATTI İNŞAAT

Telefonu kapattıktan sonra arşivimize göz attık… Balıkesir-Bursa-Osmaneli Demiryolu Projesi ile ilgili 1992 sonu, 1993 başından beri duyabildiğimiz her gelişmeyi paylaşmaya çalışıyoruz.
O dönem…
DYP-SHP koalisyon hükümeti vardı. Hükümetin 2 Numarası konumunda Devlet Bakanı olarak Cavit Çağlar bastırıyordu. Dönemin DYP Grup Başkanvekili olan Turhan Tayan parlamentodan destek veriyordu.
Geçtiğimiz günlerde rahmetli olan DYP Bursa Milletvekili Yılmaz Ovalı üstlendiği Plan Bütçe Komisyonu Başkanvekili göreviyle projeyi programa aldırma uğraşındaydı.
Sırf bu proje için TBMM’de oluşturulan Alt Komisyon Başkanı da İnegöl kökenli siyasetçi olan DYP Bursa Milletvekili rahmetli Kadri Güçlü’ydü.
Tam sonuç yaklaşılmıştı ki koalisyon bozuldu, siyasi dengeler değişti.
Sonunda…
2011 yılında hızlı tren olarak ihale kararı alındığını bu sayfalardan duyurduk. 23 Aralık 2012’de Mudanya Yolu’ndan Balat’a girişte atılan temelle coştuk.
O temelle…
Bursa-Yenişehir arasında çalışmalar başladı, ama ödenek tünellerde bitince tamamlama ihalesine çıkıldı. Yenişehir-Bilecik hattı için 5 kez güzergah değişti, Yenişehir’deki hatalı güzergah da düzeltildi. Bursa hattının ise Osmaneli’nden Ankara-İstanbul hattına bağlanması kararlaştırıldı.
3 Nisan 2018’de, Bursa-Yenişehir hattının üst yapı ve elektromekanik işleriyle, Yenişehir-Osmaneli hattının altyapı ve üstyapısıyla elektromekanik işleri olmak üzere Bursa-Osmaneli hattının tamamı 2 milyar 520 milyon liraya ihale edildi.
Fakat…
İhalenin en fiyatı veren firma yerine aynı koşullarla başka firmaya verildiğini 10 Haziran 2018 günü bu sayfalarda duyurduk.
İşte…
Projeyle ilgili zaman zaman bilgi aldığımız Ankara’daki yetkili ihaleyle ilgili son durumu aktarınca tüm bu süreç gözümüzde canlandı.
Yetkili dedi ki:
“Nisan ayında yapılan ihaledeki bedelle haziran ayında bir başka firmaya iş verildi, fakat henüz onaylanmadı. O nedenle firma işe başlamadı.”
Şu önemli:
“Geçen yıl ihale yapıldığında Bursa-Osmaneli hattının maliyeti 2 milyar 520 bin liraydı. O günden sonra döviz yükseldi, demir fiyatları dünya genelinde arttı. Bizim maliyet de 4 milyar lirayı aştı.”
Evet…
Hızlı trenden umudumuzu kesmedik, ama tablo da bu. Görünüşe göre Türkiye’nin bugünkü koşullarında hızlı treni gelişi gecikecek gibi.
Moraller bozulmasın ama öyle anlaşılıyor.