İki eski Bakan Rodop Dağları’ndan mesaj verdi: Biz Yunanistan’da kanunlara uyuyoruz, azınlık haklarını da bekliyoruz

1. Yazı 1. Foto 1
1. Yazı 1. Foto 1

Biri… Geçmiş dönem Başbakan Yardımcısı ve halen TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu. Diğeri, son Süleyman Demirel hükümetinin 2 numarası, Bursa’nın sembol ismi  Cavit Çağlar.
İkisinin ortak özelliği Batı Trakyalı olmaları.
İşte…
Çavuşoğlu’nun yaptığı programla iki eski dostun Batı Trakya ziyaretlerinin ikinci gününde Gümülcine’de yine çok özel görüntülere ve duygu yüklü sahnelere tanıklık ettik.
Bu kez…
Değirmendere ile Menetler köylerinin 9 yılda bir ortak olarak düzenledikleri ve 9 büyükbaş kurban kestikleri etkinlikte o özel görüntüler ortaya çıktı.
İki köyün ortak etkinliğine evsahipliği yapan Menetler çevre köyler, hatta Bursa’dan gelenlerle son dönemin en kalabalık ve heyecanlı gününü yaşadı.
Yine…
Cumartesi Üşekdere’de olduğu gibi yaşlısıyla genciyle, kadınıyla erkeğiyle herkes köyün meydanındaydı. Camide hiç boş yer yoktu.
İki eski bakanı Batı Trakya programında hiç yalnız bırakmayan Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu’nun yanı sıra Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, yörenin belediye başkanları ve milletvekilleri de vardı.
Edirne Selimiye Camii İmamı Alpcan Çelik’ in okuduğu Kur’an-ı Kerim sonrası kürsüye önce AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu geldi.
65 yıl sonra Batı Trakya’yı ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını iletip şu mesajı verdi:
“Tarihiyle, geçmişiyle burada varlığımız var. Yunanistan devletinin vatandaşıyız, ama ana vatanımız Türkiye. Burada azınlığız, ama eşit vatandaşlık bekliyoruz. Azınlık haklarının temini ve iadesini sağlamak önceliğimiz olmalı.”
Şöyle devam etti:
“Misyonumuzu iki ayaklı sürdürmek zorundayız. Değerlerimize sahip çıkarak yürüyüşümüzü sürdürürken Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sizlerin varlığını önceleyerek politika yaptığını unutmayın. Yapamadıklarımız var, ama samimiyetimizde ve gösterdiğimiz yakınlıkta eksilme olmayacak.”
Sonra da…
Kendisinin organizasyonuyla Gümülcine’de bulunan Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’ı takdim etti.Çağlar da söze, “Başbakan Yardımcım Hakan kardeşime beni siz kardeşlerimle buluşturduğu için teşekkür ediyorum” diye başladı.
Atalarının Karaman’ dan Batı Trakya’ ya geldiğini vurguladıktan sonra da şöyle seslendi:
“Biz yıllar önce  buralarda yetimdik, öksüzdük, ana vatandan mahrumduk. Benim dönemimin şartlarıyla bugünün şartları çok değişti.  Burada da, dünyanın başka yerlerinde de yaşayan Türklerin güvencesi Türkiye’dir. Biz Yunanistan’da kanunlara uyuyoruz, azınlık haklarını da bekliyoruz.”
Sözlerini şöyle bitirdi:
“Arkanızda Türkiye var. Buralarda da yaşamaya devam edeceğiz.”