Kentin doğusunda 2 ilçe ve 3 OSB’nin atıklarını arıtıp temizliyor… İmeceyle kuruldu, Türkiye için model oldu

YEŞİL ÇEVRE ARITMA KOOPERATİFİ ARITMA HAVUZLARI
YEŞİL ÇEVRE ARITMA KOOPERATİFİ ARITMA HAVUZLARI

Aslında… Gerçek anlamda bir imece efsanesi olarak yapıldı. 1998 yılında, dönemin Bursa Valisi olan Orhan Taşanlar kuruluşu için harekete geçtiğinde öncülüğü rahmetli Şükrü Şankaya üstlendi.
Kuruluşta…
Bursa’nın doğusunda yer alan sanayi tesislerinin atıklarını kâr amacı gütmedenarıtmayı hedefliyordu. Yeşil Çevre Arıtma Kooperatifi’nin ilk etabı 2006’da devreye girdiğinde arıtmanın hiç olmadığı kentin doğu bölgesi için adeta bir çevre devrimi oldu.
Sonrasında…
Hem kapasitesietap etap arttı, hem de Türkiye için model bir tesis ortaya çıktı.
Çünkü…
Barakfakih ve Coca Cola’dan başlayıp Deliçay ve Et-Ba’ya kadar uzanan kentin doğu bölgesindeki 3 sanayi bölgesi ile 2 ilçeyi kapsama alanına aldı.
Günümüzde…
Gürsu ve Kestel ilçeleriyle birlikte Uludağ OSB, kısa adı KOSAB olan Kestel OSB ve Barakfakih Islah OSB’deki sanayi tesislerinin arıtmalarını üstlendi.
Buna…
İsabey bölgesindeki sanayi tesisleri de eklendi. 27 kilometre uzunluğundaki ana kollektörüyle geniş bir alana hizmet veriyor.
İşin içine kent de girince, sanayicilerle birlikte Bursa Büyükşehir Belediyesi adına BUSKİ de kooperatifin ortakları arasına katıldı.
Nitekim…
Başlangıçta günlük 52 bin 500 metreküp arıtma için planlanan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, alanı genişledikten sonra yeni yatırımlarla günlük 150 bin metreküp arıtma kapasitesine ulaştı.
Tesisi…
Yeşil Çevre Arıtma Kooperatifi Genel Müdürü Mehmet Aydın’la birlikte gezerken, uyguladıkları teknolojiden de etkilendik.
Her noktada sistem dijital platformdan sürekli olarak denetleniyor. Tesise giren pis su ile arıtılmış su örnekleri labaratuvarda sürekli kontrol altında.
Çevreye hiç koku yaymadığı gibi, adına uygun yemyeşil bir çevrenin ortasında yer alıyor.