Balkanlar’da ecdat yadigarları ayağa kalkıyor… Üsküp tarihi Başçarşı’da altyapıyı Osmangazi Belediyesi yenileyip meydanı düzenledi

SKÜP TARİHİ BAŞÇARŞI MEYDANI VE ORHAN MOLLASALİH
SKÜP TARİHİ BAŞÇARŞI MEYDANI VE ORHAN MOLLASALİH

Balkanlar’da gezerken bire bir Bursa yaşanabilen üç kent var: biri Bosna Hersek’te Saraybosna, Yunanistan’da Gümülcine,  Kuzey Makedonya’da Üsküp.
3 kentin tarihi çarşıları da Bursa çarşısı ile bire bir aynı.
Çünkü…
Bursa’nın başkent olduğu dönemde Avrupa topraklarına açılan Osmanlı, fethettiği yerlere çarşı kültürü götürürken Bursa çarşısını model olarak uygulamış.
Nitekim…
O çarşılarda binaların mimarisinden vitrinlerin dekorasyonuna, hatta satılan ürünlere kadar her şey Bursa’yı yansıtıyor.
İşte…
Bursa’yı yaşatan 3 çarşıdan Saraybosna merkezindeki tarihi Başçarşı Meydanı’nın altyapısını Osmangazi Belediyesi’nin yaptığını ve Balkanlar’daki ecdat yadigarının yaşaması için önemli bir destek sağladığını Osmangazi Belediyesi Özel Kalem Müdürü Orhan Mollasalih’in paylaşımından öğrendik.
Yanı sıra…
Bosna Hersek’in Foça kentinde bulunan ve “dere kenarında bir ince tanesi” olarak Evliye Çelebi Seyahatnamesi’nde yer alan Alaca Camii onarımını da Osmangazi Belediyesi yaptı.