Mustafakemalpaşa seçimi Türkiye’nin gündemi oldu… İYİ Parti YSK’ya ikinci itirazını yaptı, Tatlıoğlu gerekçeleri açıkladı

Yİ PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ PROF. DR. İSMAİL TATLIOĞLU
Yİ PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ PROF. DR. İSMAİL TATLIOĞLU
İYİ PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ PROF. DR. İSMAİL TATLIOĞLU

Sabah… Siyaseti doğru yorumlayan dostlardan biriyle İstanbul seçiminin iptaliyle yaşanan tartışmaları konuşurken şunu söyledi:
“İstanbul seçimi örnek olmuş. İYİ Parti de Mustafakemalpaşa için itiraz edip seçimin yenilenmesini isteyecek.”
Bir an…
“O itirazı yapıldı ve YSK reddetti” dediğimizde, “Bu ikinci başvuru, yeniden başvuracaklarmış” cevabını aldık.
Bunun üzerine…
İYİ Parti Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’nu aradık. O da, Tunceli şehidi Halil İbrahim Öztürk’ün cenazesi için siyasi sorumluluk bölgesi içindeki Kütahya’nın Tavşanlı ilçesindeydi.
Önce…
İtiraza ilişkin teknik bilgilendirme yaptı:
“Yüksek Seçim Kurulu’nun daha önce verdiği bir hükme göre; belediye çalışanlarının ve kamu daire amirlerinin sandık başkanı ve sandık kurulu üyesi olamamaları gerekiyor.”
Şunun altını çizdi:
“Mustafakemalpaşa’da 5 sandıkta daire amirlerinin, 11 sandıkta da kamu görevlisi olmayan belediye taşeron işçileri olduğunu tespit ettik.”
Devam etti:
“Bu tespitle Mustafakemalpaşa seçiminin iptali için YSK’ya başvurduk. Ancak, söz konusu itirazın seçmen listeleri kesinleşmeden yapılması gerektiği, o nedenle zamanının geçtiği gerekçesiyle reddedildi.”
Şu karşılaştırmayı yaptı:
“Yine YSK hükmüne göre, yeterli sayıda kamu görevlisi bulunamadığında başkalarına sandık kurullarında görev verilebiliyor. Nitekim geçmiş seçimlerde de bazı banka çalışanları görevlendirilmiş.”
Şunu anımsattı:
“Buna rağmen, kamu görevlisi olmayanların sandık kurulunda görev aldığı gerekçesiyle AK Parti’nin bizim itirazımdan çok sonra yaptığı başvuru kabul edildi ve İstanbul seçimi iptal edildi.”
Ardından…
“Kesin hükme rağmen Mustafakemalpaşa’da itirazımızı reddeden YSK, bizden çok sonra YSK’nın kabul ettiği uygulamaya itiraz eden AK Parti’nin başvurusunu kabul etti” vurgulaması yaptı ve şunu açıkladı:
“İYİ Parti olarak biz de Mustafakemalpaşa seçiminin iptal edilip yeniden yapılması için YSK’ya ikinci kez başvurma kararı aldık.”
Şunu da ekledi:
“Benzetme yapmak gerekirse… Hukuk açısından İstanbul seçimi vacipse, Mustafakemalpaşa seçimi iptali farz gibi olur.”