Yıldırım’da Ankara Yolu’nun altında 100 bin kişinin yaşadığı 7 mahallede kangren olan imar planlarının bozulmasını önlemek için önemli adım

EVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM BÜYÜKŞEHİR GENEL SEKRETERİ İSMAİL YILMAZ YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI OKTAY YILMAZ
EVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM BÜYÜKŞEHİR GENEL SEKRETERİ İSMAİL YILMAZ YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI OKTAY YILMAZ
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM, BÜYÜKŞEHİR GENEL SEKRETERİ İSMAİL YILMAZ, YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI OKTAY YILMAZ

Bölge… Yıldırım ilçesinin sınırları içinde. Yüksek İhtisas Kavşağı’ndan Samanlı Kavşağı’na inen 11 Eylül Bulvarı’ndan başlayıp Ankara Yolu’nun altında, Doğu Yakın Çevre Yolu’nun da üstündeki 7 mahalleyi kapsıyor.
Dahası…
Toplam 100 bin civarı nüfusun yaşadığı Yavuz Selim, Ulus, Mevlana, Arabayatağı, Çınarönü, Hacivat, Şirinevler mahallelerini ilgilendiriyor.
Bu mahallelerde
Mevcut imar planı kaynaklı bazı sorunlar var. Özellikle de geçmişte yapılan şuyulandırma çalışmalarından kaynaklanan hukuksal sorunlar yaşanıyor.
Örneğin…
Şuyulama işlemlerinin yargıya taşınması, bazı uygulamaların da yargı tarafından iptal edilmesi imar planı sıkıntısını ortaya çıkarıyor. Çünkü, şuyulama iptal edildiğinde geriye doğru işliyor ve planın bütününü bozuyor.
İşte…
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz 1996 yılından beri süregelen ve planı işleyemez hale getiren bu sorunu Ankara’ya taşıdı.
Birlikte Ankara’ya giden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İsmail Yılmaz ve Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, uygulamada ortaya çıkan sorunu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’la görüştüler.
Görüşmede…
“Yeniden şuyulama yapılsa bile itiraz olunca geriye dönük işlediği için imar verilemiyor, bu defa da vatandaş farklı yollara sapıyor” deyip eklediler:
“Bu problemin kalıcı çözüm bulmak gerekiyor. Bulunamazsa, büyüyerek devam edecek.”
Şunu da vurguladılar:
“Bölge yapılaşmalarla değişim gösteriyor, bina stoğu değişiyor. Ayrıca kentsel dönüşüm bölgesi. Fakat imar problemi çözülemediği için kentsel dönüşüm planlarında da sağlıklı adım atılamıyor.”
Önerileri de şu:
“İmar yasasının şuyulamayla ilgili 18. maddesine yapılacak eklemeyle yasal düzenleme getirileceği için sorunun aşılması sağlanır.”
Öneriye…
Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum da sıcak yaklaştı. Bakanlık bürokratlarını çağırıp Bursa’ya gidip inceleme yapmalarını istedi.
Hatta…
Bu ayın sonuna kadar çalışmaların tamamlanması direktifini verdi.