2019 hedefiyle değişime başlayan AK Parti yol haritasını belirledi: Önce kongreler bitecek, sonra da belediyeler için sahaya çıkılacak

Aslında… AK Parti kimseye sürpriz olmayan bir değişim süreci başlattı. Çünkü, AK Parti Genel Başkanı olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan uzun zamandır teşkilatta metal yorgunluğu uyarıları yapıyor ve değişim olacağını söylüyordu.
O bakımdan…
İl başkanı değişimi sürpriz olmadı. Ardından da ilçelerde değişim beklentisi başladı. Hatta ilk anda, tüm ilçe başkanlarının istifalarının alınacağı beklentisi bile doğdu.
Derken…
AK Parti Genel Merkezi yine sürpriz bir kararla Bursa’da Keles, Orhangazi, Yenişehir, Mudanya, Gürsu kongrelerinin yapılmasına onay verdi.
Ne var ki…
“Başkanları değişmeyeceği için onay verildiği” şeklinde yorumlanan 5 ilçe kongresi, 48 saat kala ertelendi. Gerekçe olarak da atamalar gösterildi.
Tam o aşamada…
Aralarında Bursa’nın da bulunduğu bazı belediye başkanlarının istifalarının istendiğini öne süren bir televizyon haberi kulisleri hareketlendirdi.
Gözler bir anda belediyelere dönerken, seçimle gelenlerin seçimle gitmeleri tartışması başladı. Yerel seçime 1.5 yıl kalmışken, çalışan belediye başkanlarını zan altında bırakacak sürecin sakıncaları konuşuldu.
Birkaç gün süren dalgalanma sonrası o rüzgar kesildi.
Şimdiyse…
Ankara’dan, AK Parti Genel Merkezi’nden yol haritası haberleri geliyor.
Söylenenlere göre…
AK Parti öncelikle il teşkilatlarındaki değişimi tamamlamayı hedefliyor. Sonra da, şu anda sahada görüş sorulan ilçe teşkilatları masaya yatırılacak.
Saha izlenimlerine göre değişmesi kararı verilen ilçe başkanlarının istifaları istenecek, devam edeceklere kongre yolu açılacak.
Tüm ilçe kongreleri tamamlandıktan sonra yerel seçim hazırlıkları başlayacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarzını bilenler ve AK Parti Genel Merkezi’ni izleyenler, adaylıklar konusunda anketlerin ne kadar önemsendiğini bilirler.
Ankara’dan gelen haberlere göre yine öyle olacak.
Çünkü…
AK Parti Genel Merkezi, yerel seçim için son yıla girilirken, hangi belediye başkanının yeniden aday gösterileceğini, hangisinin yerine aday gösterileceğini belirlemek için çok geniş kapsamlı bir kamuoyu araştırması yapacak.
Ankara’dan görüştüğümüz dostlar, belediyelere yönelik anket çalışmalarının yılbaşından sonra başlayacağı görüşünü ortaya koydular.
Ama…
Şunu da unutmamak gerekiyor: Siyasetin akışı bazen planlandığı gibi olmuyor.