Boyahaneler Badırga’da toplanıyor… Demirtaş’ta atıl kalacak termik santrala gerek var mı?

Aslında… Soruyu kısa adı DOSABSİAD olan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği’nin kurucu başkanı olan Mustafa Barutçuoğlu gündeme getirdi.
Barutçuoğlu, 19 Eylül Cuma günü bu sayfalardan aktardığımız ve Demirtaş’ta termik santral kurulmasının yanlış olduğunu söylediği değerlendirmesinde bir başka gelişmeyi anımsattı:
“Buhar üretmek için Demirtaş’a termik santral kurmaya gerek yok. Çünkü boyahaneler için yeni bir organize sanayi bölgesi kuruluyor ve tüm boyahaneler oraya taşınacak. Onlar taşındığında bu santral ne olacak?”
Konu şu açıdan önemli:
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulmak istenen termik santral ucuz elektrikten çok, DOSAB’daki boyahanelerin buhar ihtiyacı için isteniyor.
Bu noktada…
Çevresel etki ve zararları yanında, termik santralda kullanılacak kömürün Dursunbey’den kamyonlarla getirilmesi, çıkacak küllerin yine Dursunbey’e taşınıp ve depolanması maliyetleri ucuz elektrik hayalini suya düşürüyor.
Şu bir gerçek ki…
Termik santrallar kömür havzasında kurulduğunda maliyet açısından verimli oluyorlar. Demirtaş gibi taşıma kömürle yapıldığında hiç de rantabl değiller.
Dahası…
Elektrik için kentin göbeği sayılabilecek yere termik santral gerekmiyor. Çok uzakta, ama kömür havzasında yapılacak santralda üretilecek elektrik enterkonnekte sistemle buraya taşınabilir.
O nedenle…
DOSAB gibi kentle birleşip bütünleşmiş bir OSB’ye termik santral ısrarı hem çevresel etkileri nedeniyle halkı tedirgin edip tepkilere neden oluyor, hem de maliyeti arttığı için ucuz elektrik hedefiyle örtüşmüyor.
Bununla birlikte…
Demirtaş’ta buhar amaçlı santral da yakın süreçte atıl kalacağı için hiç de uygun yatırım değil.
Çünkü…
Bursa’da planlaması yapılan, hatta arazisi üzerinde çalışmaları tamamlanan yeni bir ihtisas organize sanayi bölgesi var.
Bu bölge…
İzmir Yolu üstünde, Deri Organize Sanayi Bölgesi’nin hemen yakınındaki Badırga’da Bursa Tekstil Boyahaneleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi adıyla oluşturuldu.
Yaklaşık 204 hektar alan üzerine planlanan ve altyapı ihalesi bile yapılan TOSAB’ın 2015 yılında faaliyete geçmesi hedefleniyor.
Bölge faaliyete geçtiğinde, başta Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere kentin değişik yerlerinde bulunan ve kirletici sanayi kabul edilen boyahanelerin buraya toplanmasını amaçlıyor.
Üstelik…
TOSAB yakında Badırga’da faaliyete geçtiğinde kentin herhangi bir yerinde boyahaneye izin verilmeyecek ve kirletici sanayinin tümü altyapısı tamamlanmış bu ihtisas sanayi bölgesinde olacak.
İşte…
Barutçuoğlu’nun uyarısı bu nedenle önemli. Yakında taşınacak boyahaneler için kentin göbeğindeki Demirtaş’ta termik santral kurmak gerekmiyor.
Bu santralı…
Şimdiden Badırga’da planlamak, yani Demirtaş’taki projeyi Badırga’ya taşımak en doğru yol gibi gözüküyor.