Felsefeci gözüyle ayaklanmalara bakış… Harita savaşsız değişiyor, en güzel ordu internet

Kuzey Afrika ülkelerinde Tunus’la başlayan, Mısır’la doruğa çıkan, Libya’da ayaklanmaya dönüşen halk hareketleri var.
Bu hareketleri…
Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Çüçen ile konuştuk. Daha doğrusu, siyaset felsefesi ışığı altında Çüçen Hoca çok önemli değerlendirmeler yaptı.
İlk tespiti şu:
“Bugün halk hareketi yaşanan ülkeler petrol ve enerji kaynaklarının bulunduğu bölgede. Dünya tarihini ve ekonomisini yöneten büyük güçler 21. yüzyılda bu ülkelerin monarşik yönetimde kalmalarını uygun görmedi.”
Şöyle düşünüyor:
“Dünya siyaseti ve yönetim biçimine yakışmayan yönetimlerin değişme zamanını çok iyi ayarladılar ve 21. yüzyıla girerken dünya haritasını, toplum yapısını yeniden çizme politikalarını uygulamaya soktular.”
Bu noktada…
Çarpıcı bir yorum ortaya koydu:
“1900’lü yıllara, hatta 1925’lere kadar baktığımızda, uygarlaşmayan ve çağa uymayan ama zenginlikleri olan toplumları değiştirmek için ordularını gönderiyorlardı. Günümüzde, Irak ve Afganistan örneğindeki gibi, bunun iyi olmadığını gördüler.”
Şu sonucu çıkardı:
“Şimdi ordularını geri çekiyorlar. Başka şekilde politikalarını yürüterek oralardaki halkın Batı’nın kontrolünde yönetime geçmesini sağlıyorlar. Ulusal sınırlar değişmiyor, ülkeler bölünüp yeni devletler kurulmuyor ama yönetim anlayışları değiştiriliyor.”
Adını da koydu:
“Bu modern bir savaş çeşididir.”
O savaşın yöntemini de şöyle yorumladı:
“Modern olmayan toplumları değiştirme modelleri dikkat çekici. Kendilerine uygun yönetim biçimlerini sanki o halkın isteğiymiş gibi sunarak benimsetiyorlar.”
Bunun nasıl yapıldığını da söyledi:
“En güzel ordu internet.”