Kapılarını dünyaya açan eğitim devi: İlahiyat Fakültesi

Prof. Dr. Yaşar Aydınlı 1984 yılında mezun olduğu Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne dekan seçildiğinde mutlaka farklı bir heyecan duymuştur.
Çünkü…
İnsanın mezun olduğu okula yönetici olması başlı başına heyecan ve onur verir.
Üstelik…
Uludağ İlahiyat kendi alanında Türkiye’nin en önemli eğitim kurumlarından biri. Daha açık söylemek gerekirse, 50 İlahiyat Fakültesi arasında her dönem ilk üçte yeri olan dev bir eğitim yuvası.
2 bin civarında öğrencisi var. Bu öğrencilerin içinde, 40 değişik ülkeden gelen 350 yabancı öğrenci bulunuyor. Değişik Asya ülkeleri, Balkanlar ve Türki devletlerden gelen öğrenciler çoğunlukta.
Ayrıca…
Afrika’dan gelen 20 kadar öğrenci var. Ama en ilginci, uluslararası Erasmus değişim programı gereği çeşitli Avrupa ülkelerinden gelen 6 gayrimüslim öğrenci olması.
Bu arada…
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin eğitim kadrosunda, daha çok Arapça Hazırlık sınıfında derslere giren 3 de Arap Hoca bulunuyor.
Güçlü bir yapıya sahip olan İlahiyat bünyesinde, biri İngilizce olmak üzere tümüyle akademik kurallara göre hazırlanıp yayınlanan 4 dergi var.
İşte…
Kapılarını böylesine dünyaya açan, bir başka değerlendirmeye göre de “dünyaya ilahiyatçı yetiştiren” okul gücünün büyük bölümünü arkasındaki vakıftan alıyor:
İlahiyat Vakfı.
Nitekim…
Dekan ve aynı zamanda İlahiyat Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Yaşar Aydınlı,Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Cici ve vakfın yönetim kurulu üyeleri Salih Bayındır, Nihat Alpay’la birlikte ziyaretimize geldiğinde rakamları da öğrendik.
Bu yıl…
Burs için başvuran bin civarı İlahiyat öğrencisinden 400üne burs verilmiş. 650 öğrenciye öğle yemeği veriliyor. Vakıf kontrolündeki 100 kadar evde kalan 360 öğrencinin erzakıyla ev tefrişlerini de Vakıf üstlenmiş.
Çok zengin fakülte kütüphanesinde öğretim üyelerinin istedikleri kimi kitapları Mısır’da bile olsa Vakıf bulup getiriyor.
Bütün bunlar da organizasyonun gücünü gösteriyor.