Siyasetin gündemi değişiyor: İki seçim bir arada olur mu?

Dünyada gündemi ve yol haritası bu kadar sık değişen bir başka ülke var mıdır, doğrusu bilmiyoruz.
Bildiğimiz şu:
Yaşadığımız coğrafyayla ilgili küresel hedef ve beklentiler Türkiye’yi her dönem ilgi odağı haline getiriyor. Bu da bazen sorun yumağı oluyor, bazen siyasetin cazibe merkezini oluşturuyor.
Dolayısıyla…
Hem dış, hem de içerideki gelişmeler çok sık etkilediği için sürekli yeni stratejiler gündeme geliyor, yeni hedefler tayin ediliyor, yeni senaryolar konuşuluyor.
Örneğin…
Mart 2014’te yerel seçimler, Ağustos 2014’te cumhurbaşkanlığı seçimi ve Haziran 2015’te milletvekili genel seçimleri yapılacak. Yani, 15 aylık süreçte 3 seçim yaşanacak.
Bu kadar kısa bir sürede halkın üç kez sandık başına gitmesi hem siyasi yorgunluğa yol açabilir, hem de ekonomi için olumsuzluklara yol açabilir.
O nedenle…
Geçen yıl başkanlık sistemi tartışmalarıyla birlikte, “Üç seçim bir arada olabilir mi?” tartışmaları yapıldı, ama kısa sürede gündemden çıktı.
Aradan geçen sürede konjonktür değişince başkanlık sistemi ile ilgili arayışlar ertelendi ve Mart 2014’teki yerel seçimden sonra Ağustos 2014’te cumhurbaşkanlığı seçimi için halkın sandık başına gitmesi kesinleşti.
İşte…
Tam da bu noktada seçimlerin birleştirilmesi spekülasyonları yeniden başladı.
Daha açık söylemek gerekirse…
Ankara’daki kimi dostlar son günlerde, “Ağustos 2014’teki cumhurbaşkanlığı seçimiyle Haziran 2015’teki milletvekili genel seçiminin birleştirilmesi” için tartışmaların başladığına yönelik duyumlarını aktarıyorlar.
Söylenen şu:
“Ağustos 2014’te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aday olmaya karar verirse, 2015’teki milletvekili genel seçimine kadarki 10 aylık sürede partide ve hükümette boşluk olacak.”
Anladığımız kadarıyla…
Siyaset bu senaryoyu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de başbakan olmasına yönelik beklentiler üzerine konuşuyor.
Yani…
Bu olasılık hesabına göre; Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olması halinde, Gül’ün önce partinin başına geçmesi, sonra da milletvekili seçilip başbakanlığı devralmasına kadar hükümette 10 aylık boşluk söz konusu.
İşte…
Böyle bir boşluk yaşanmaması için cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin birleştirilmesi senaryosunun son günlerde Ankara kulislerinde gündem bulmaya başladığı anlaşılıyor.
Bu bir siyasi senaryo elbette…
Kararı öncelikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti yönetimi verecek. O nedenle henüz net bir şey söylemek mümkün değil. Ama konuşulmaya başlanmış olmasını da göz ardı etmemek gerekiyor.

Cumhurbaşkanını Meclis seçer mi?

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi anayasa değişikliği ile kabul edildi. O nedenle, pek aklımıza yatmadı ama Ankara’da konuşulduğu söylenen bir senaryo daha var:
Ağustos 2014’te cumhurbaşkanını son kez TBMM seçer mi?
Bu senaryonun konuşulduğunu söyleyenler, “Cumhurbaşkanını halkın seçmesini sağlayacak anayasa değişikliğinin yürürlüğe giriş tarihi” ile ilgili yeni bir tartışma olduğunu anımsatıyorlar.