Toplu taşımada yoğunluk arttı, Bursaray için kısa hatlı çözüm formülü var

AHMET ÜNAL
AHMET ÜNAL

Ahmet Ünal… İyi bir Bursalı ve sadık bir Bursasporlu hemşerimiz. Hem inşaat mühendisi, hem hukukçu kimliğiyle Erzurum Üniversitesi’nde öğretim görevlisi.
En önemlisi…
1.262 kilometre uzakta olsa da Bursa’yı yakından izliyor. Özellikle ulaşıma kafa yoruyor, öneriler üretiyor. Biz de zaman zaman aktarıyoruz.
Hafta içi…
Bursa’ya geldiğinde konuğumuz oldu. Sohbet de toplu taşıma üzerine gelişti.
Önce, Bursaray’la ilgili durum tespiti yaptı:
“2000li yılların başında Bursa’nın nüfusu 2 milyon civarıydı, bugün 3 milyonu aştı. Nüfus artışına, insanların hareketlilik isteklerindeki artış da eklenince özellikle şehir içi ulaşımda artık günün belirli saatlerinde değil günün büyük bir kısmında yoğunluk yaşanıyor.”
Ardından…
“Bursa’daki toplu ulaşımın omurgası HRS de yoğunluğun en çok yaşandığı toplu ulaşım araçlarından biri konumunda” anımsatması yaptı:
“Hafif raylı sistemin 2002’de açıldığı zamanki nüfusla bugünkü nüfus karşılaştırıldığında, 2002 yılı hat yapısı ve uzunluğu dikkate alındığında yolculuk talebi arttı. Ancak hat yapısı o zamandan bu yana değişiklik göstermediği gibi, sürekli yeni istasyonlar eklenerek sefer süreleri uzadı.”
Gözlemlerini paylaşırken, yeni başlayan kısa hat uygulamasına dikkat çekti:
“Geldiğimizde gördük ki, 2 numaralı Üniversite-Kestel ve 1 numaralı Emek-Arabayatağı hattı gibi, hafta sonu belirli saatlerde kullanılmak üzere 29 Ekim-Demirtaşpaşa güzergahında 3 numaralı yeni hat oluşturulmuş.”
Önerisi şu:
“Bu hat yerine, Üniversite ve Emek’ten gelen hatlar Acemler veya makas değişiminin yapılabileceği ortak uygun istasyonlarda sonlandırılıp, kentin doğusuna bu noktadan aktarma yapılabilirse daha az yoğunluk ve hattın daha etkili kullanılması sağlanabilir.”
Kent içi toplu taşıma yoğunluğunu azaltmaya yönelik dışarıdan gözlem önerisi bize de üzerinde çalışılabilir geldi.