Yeni bir seçim dönemi başlarken Türkiye genelinde ilk anket… Hangi partiler yükseldi, hangileri geriledi?

Anayasa değişikliği için yapılan referandum kendi özel kuralları içinde farklı bir platforma oturduğu için, bir anlamda Haziran 2011 genel seçimlerinin de siyasi partiler açısından provası gibi oldu.
Nitekim…
Siyasi partiler de dinlenme gereği duymadan ve hiç zaman geçirmeden genel seçim hazırlıklarına başladılar.
İşte…
Böyle bir süreçte, bir Bursa firması olarak yaptığı kamuoyu araştırmalarıyla seçim sonuçlarını en hassas ölçümle bulan ve son dönem İstanbul merkezli yaygın medya kuruluşlarının da gözdesi haline gelen Selçuk Köylüoğlu genel seçim hazırlıklarının başladığı şu günlerde ilk anketi yaptı.
Anket…
Bir anlamda Türkiye genelinde seçim dönemi başlangıcında siyasi partiler için durum tespiti özelliği taşıyor.
İşte…
Selçuk Köylüoğlu’nun, referandumdan hemen sonra ve yeni bir seçim dönemine girilirken Türkiye genelinde “Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz?” sorusuyla ortaya çıkan seçim dönemi başlangıcındaki durum tespiti tablosu:
AK Parti yüzde 45
CHP yüzde 25
MHP yüzde 13
BDP yüzde 6.5
Diğerleri yüzde 10.5
Araştırma sonuçlarını görünce hemen arşivimizi açtık ve 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinin sonuçlarına baktık.
Daha doğrusu…
Köylüoğlu’nun bugünkü durumu ortaya koyan tablosuyla 2007 genel seçim sonuçlarını karşılaştırdık.
Ortaya da çok ilginç bir durum çıktı.
Örneğin…
Bugünkü ankette yüzde 45 gözüken AK Parti, 2007 genel seçiminde yüzde 46.5 oranında oy almış. Yani, 1.5 puanlık bir gerileme gözüküyor ama bu sonuç AK Parti’nin 2007 genel seçimine göre oylarını koruduğu anlamına da geliyor.
Buna karşın…
22 Temmuz 2007 genel seçiminde yüzde 20.88 oy alan CHP’nin, bugünkü kamuoyu araştırmasına göre yüzde 25’e ulaştığı görülüyor. Bu da CHP’nin oylarını 4.2 puan arttırdığını ortaya koyuyor.
Yanı sıra…
Bugünkü ankette Türkiye genelinde yüzde 13 olarak ölçülen MHP’nin, 2007 genel seçiminde yüzde 14.27 oy aldığını görüyoruz. Bu sonuca göre de MHP’nin 1.27 puan gerilemesi söz konusu ki, MHP’nin de oylarını koruduğunu söylemek gerekiyor.
Bu noktada…
Geride kalan seçim dönemlerinde de MHP seçmeni kamuoyu araştırmalarına “kararsız” ya da “hiçbiri” gibi cevapları işaretleyerek anketleri yanıltmışlardı. Bunu da anımsatmakta yarar var.
Bu seçimde…
BDP ilk kez bir genel seçim yarışına girecek. Ankete göre oy oranı yüzde 6.5 olarak gözüküyor. 22 Temmuz 2007 genel seçiminde BDP yoktu ama bugün BDP kimliği taşıyan siyasetçiler kendi seçim çevrelerinde bağımsız olarak sandığa girmişlerdi.
O dönem…
Yani 2007 genel seçiminde bağımsızların oy oranı ise yüzde 5.32 olmuştu ki, bu rakama batı bölgelerinde ve BDP çizgisinden çok uzakta olan bağımsız adayların aldıkları oylar da dahil.
O nedenle…
Kesin bir rakam verememekle birlikte, BDP’nin de etkili bir seçmen tabanına oturduğu izlenimi doğuyor.
Sonuç olarak…
Son genel seçim olan 22 Temmuz 2007 genel seçim sonuçlarıyla bugünkü kamuoyu araştırmasına bakarak şunları söyleyebiliriz:
AK Parti iktidarın yıpranmışlığına karşın oylarını koruyan bir parti olarak bu seçim dönemine de favori giriyor. CHP’nin Kılıçdaroğlu ile birlikte yakaladığı ivmenin seçmene yansıdığı 4.2 puanlık sıçramadan anlaşılıyor. MHP de bu yeni sürece, referandum döneminde yaşadığı ağır hasarı atlatmış olarak giriyor.