Zeytin Dalı harekatını Çin Büyükelçiliği Müsteşarı yorumladı: Afrin’de teröristler var, Türkiye’nin bir şey yapması gerektiğini anlıyoruz, ama orası Suriye toprağı

N BÜYÜKELÇİLİĞİ MÜSTEŞARI DİNG XİAOHONG
N BÜYÜKELÇİLİĞİ MÜSTEŞARI DİNG XİAOHONG

Cumartesi akşamı, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Ding Xiaohong’un davetlisi olarak Ankara’daydık.
Daily Sabah Yazarı Ali Ünal, Milliyet Yazarı Tolga Şardan ve Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu ile birlikte akşam sohbeti yaptık, gündem konularında Çin’in bakışını öğrenmeye çalıştık.
Sözün dönüp dolaşıp geldiği yer Suriye sorunu ve Afrin’deki Zeytin Dalı Harekatı oldu.
Çin Büyükelçiliği Müsteşarı Ding Xiaohong deneyimli bir diplomat, Çin’in bakışını dile getirirken söze “Harekatı çok yakından takip ediyoruz. 44 şehit oldu, üzülüyoruz” diye başladı ve şunu söyledi:
“Çin, Suriye’de siyasi çözüme inanıyor, sorunun bu yolla çözülebileceğini düşünüyor. Onun için siyasi çözümü destekliyoruz.”
Ardından…
“Birleşmiş Millerler Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi olarak gelişmeleri orada çok yakından izliyoruz” dedi ve ekledi:
“Birleşmiş Milletler’in ateşkes kararı var. Bu kararı önemli buluyoruz.”
Bu noktada…
“Birleşmiş Milletler kararı açısından bakıldığında Afrin Suriye toprağı” deyip şunun altını çizdi:
“Ama orada teröristler de var ve bu Türkiye için çok tehlikeli. O nedenle Türkiye’nin bir şey yapması gerekiyor. Bunun farkındayız ve anlıyoruz.”
Sonra da…
Cevap aradıkları soruyu yöneltip beklentilerini dile getirdi:
“Önemli noktalardan biri şu: Bu harekat ne kadar sürecek? Biz Suriye sorununun çabuk çözümlenmesini istiyoruz.”
Peki…
Son süreçte dünya liderliği için gücünü hissettiren Çin, bugün sorun yumağı olan Ortadoğu’ya nasıl bakıyor, aktif olacak mı?
Soruyu…
Çin gezimiz sırasında da Çin’deki yetkililere yöneltmiş ve aldığımız cevabı 27 Eylül 2017 günü Olay gazetesindeki sütunlarımızda aktarmıştık:
“Çin Halk Cumhuriyeti, nerede olursa olsun sınırların değişmesine karşı. Her yerde olduğu gibi, Ortadoğu’da da sınırların değişmesine karşıyız. Bu yönde atılacak her adımdan rahatsızlık duyarız.”
O konuşmanın üzerinden 4.5 aya yakın süre geçti. Türk askeri Suriye’nin bölünmesini önlemek ve teröristleri temizlemek için Afrin’de.
Ortadoğu’da temkinli davranan Çin’in bakışını bu kez Ankara’da dinledik:
“Her gelişmeyi yakından izliyoruz. Astana’da gözlemciyiz, asıl aktör değiliz. Çözüm için özel temsilci atadık. Suriye’de Birleşmiş Milletler kanalıyla çözümden yanayız.”